Saamentutkimus_AK.jpg

Painopisteinä globaalimuutos, kestävä kehitys ja alkuperäiskansojen oikeudet

Arktisen keskuksen monitieteisissä tutkimusryhmissä tehdään myös saamelaisuuteen liittyvää tutkimusta. Tutkimusryhmien painopisteet ovat globaalimuutos, kestävä kehitys sekä ympäristö- ja vähemmistöoikeus.

Globaalimuutoksen tutkimusryhmässä tutkitaan muun muassa saamelaisen poronhoidon sopeutumista ilmastonmuutokseen, poron ravintoa ja laitumia sekä poronhoitoa elinkeinona yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Kestävän kehityksen tutkimusryhmässä tutkitaan alkuperäiskansojen kulttuuria, identiteettiä ja politiikkaa. Tutkimusten aiheita ovat muun muassa saamelaiset ja luonnon monimuotoisuus, suullinen perinnetieto, tapaoikeus sekä saamelaisuuden ja turismin suhteet. Tutkimusryhmä pitää sisällään myös Alkuperäiskansojen ja saamen tutkimuksen toimiston sekä Antropologian tutkimusryhmän.

 

Alkuperäiskansojen oikeudet

Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuksien instituutissa (PYVI) tehdään monipuolista alkuperäiskansojen ja saamelaisten oikeuksiin liittyvää tutkimusta. PYVIssä tutkitaan mm. Lapin maaoikeuksia, alkuperäiskansan luonnonvarasuvereniteettia sekä Pohjoismaisen saamelaissopimuksen ja lainsäädännön välistä suhdetta.

Opetuksessa PYVI vastaa oikeustieteiden tiedekunnan International and Comparative Law -maisteriohjelman Arctic Law and Governance -opintojakson vetämisestä. Jaksoon sisältyy opetusta alkuperäiskansojen ja saamelaisten oikeuksista. Lisäksi PYVIn tutkijat käyvät opettamassa alkuperäiskansa- ja saamelaisoikeutta eri puolilla maailmaa ja Arktisen yliopiston jäsenyliopistoissa.
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK