Saamentutkimus_KTK.jpg

Keskiössä saamelaispedagogiikka

Kasvatustieteiden tiedekunnassa saamentutkimuksen aiheet liittyvät pedagogiikkaan ja opetussuunnitelmaan, kulttuurisensitiiviseen opetukseen, saamen kieleen, kulttuuriin ja identiteettiin sekä arktisten alkuperäiskansojen poliittiseen toimintaan sukupuolen näkökulmasta. Tiedekunnan sukupuolentutkimusyksikkö tarjoaa pohjoisuuteen ja alkuperäiskansoihin liittyvää opetusta englanniksi ja tekee yhteistyötä Lapin yliopiston arktisen opintokokonaisuuden (Arctic Studies Program) kanssa.
 
Tutkimustuloksia on julkaistu suomen ja saamen kielillä sekä kansallisissa että kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa. Tiedekunnassa on valmistunut useita saamelaisuuteen liittyviä väitöskirjoja ja pro gradu -tutkielmia.
 
Tiedekunnassa kehitetään aktiivisesti saamelaisopettajien perus-, täydennys- ja jatkokoulutusta yhteistyössä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen, Giellagas-instituutin ja Lapin aluehallintoviraston kanssa. Kehittämistyön tavoitteena on luoda erilaisia alkuperäiskansojen erityispiirteistä nousevia pedagogisia malleja sekä tukea saamelaisopettajien pedagogista kehittämistyötä.
 
Tiedekunnassa on kiintiö saamenkielisille opiskelijoille. Lisäksi luokanopettajakoulutuksessa sekä muussa kasvatustieteellisessä koulutuksessa opiskelee saamenkielisiä opiskelijoita. Tiedekunnassa toimii saamen kielen ja kulttuurin yliopistonopettaja, jonka opetusalana on erityisesti saamen kielen perusopinnot.
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK