Saamentutkimus_TTK.jpg

Saamelaistaiteen tutkimusta

Taiteiden tiedekunta on keskeinen toimija saamelaistaiteen tutkimuksessa Norjan, Ruotsin, Venäjän ja Suomen saamelaisalueilla. Tiedekunta tekee tiivistä yhteistyötä visuaalisen taiteen ja kulttuurin aloilla saamelaisten omien kulttuuri- ja koulutusorganisaatioiden kanssa.

Tiedekunnan saamelaisuutta sivuavissa tutkimuksissa on käsitelty muun muassa arktista estetiikkaa, saamelaista ornamentiikkaa, Lappi-myytin kuvastoa, saamelaisia suomalaisen kuvataiteen aiheina, saamelaista kuvataidetta, saamelaiskulttuurin ja nykytaiteen vuorovaikutusta, taidekasvatusta, kulttuurista ja psykososiaalista hyvinvointia sekä saamelaisten kuvausta mediassa.

Taiteen käyttöä opetuksessa on kehitetty yhteistyössä saamelaisten koulujen ja oppilaitosten kanssa. Saamelaiskulttuuria on avattu kouluissa muun muassa ympäristö- ja talvitaiteen keinoin. Lisäksi opetuksessa ovat kohdanneet tiedekunnan muotoilun osaaminen ja saamelainen käsityökulttuuri, sen materiaalit ja tekniikat.

Tiedekunta on mukana useissa saamelaisuuteen liittyvissä tutkimus- ja koulutusverkostoissa. Avoimiin yliopistollisiin DAVVI-opintoihin tiedekunta tuottaa teollisen muotoilun perus- ja aineopintoja. Opinnot on tarkoitettu saamelaisalueen nuorisolle ja aikuisväestölle.
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK