Saamentutkimus_YTK.jpg

Saamelaisuuden poliittiset ja hallinnolliset ulottuvuudet

Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan yhtenä tärkeänä tehtävänä on kehittää arktisiin ja pohjoisiin yhteiskuntiin liittyvää osaamistaan. Tiedekunnalla on suomalaisessa yliopistolaitoksessa valtakunnallinen vastuu saamelaisuuteen liittyvän yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen kehittämisessä.

Tiedekunnassa tehdään saamelaisuutta koskevaa tutkimusta lähes kaikissa oppiaineissa. Tiedekunnan tutkimus on painottunut saamelaisuuden poliittisiin ja hallinnollisiin ulottuvuuksiin kuten esimerkiksi saamelaispolitiikkaan, alkuperäiskansakysymyksiin, porotalouteen, ympäristökysymyksiin, maanhallintaan, hyvinvointiin ja matkailuun. Saamelaisuutta tutkitaan myös jälkikoloniaalisen kritiikin ja sukupuolen näkökulmasta.

Tiedekunnasta on valmistunut useita saamelaisuutta käsitteleviä väitöskirjoja ja opinnäytteitä muun muassa sosiologiasta, politiikkatieteistä, sosiaalityöstä ja matkailututkimuksesta.

Saamelaisuus on näkyvästi mukana eri oppiaineiden opetuksessa, erityisesti pohjoisia erityiskysymyksiä koskevissa opintojaksoissa. Sosiologian oppiaine tarjoaa monitieteiseen Davvi-koulutushankkeeseen saamelaispainotteiset monitieteiset perus- ja aineopinnot.

Tiedekunnan saamentutkijat osallistuvat aktiivisesti Lapin yliopiston saamentutkimuksen ryhmän ja valtakunnallisen saamentutkimuksen verkoston toimintaan. Lisäksi tiedekunta tekee yhteistyötä Giellagas-Instituutin kanssa.
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK