Tutkimusohjelmat_pohjoinen_teemaryhma_banneri.jpg

Kestävän kehityksen näkökulma on keskeinen tarkasteltaessa ympäristökysymyksiä arktisella alueella. Tietoa tarvitaan erityisesti ilmaston muutoksen vaikutuksista arktiseen ympäristöön, alueella asuviin ihmisiin ja ympäristön elinkeinoihin sekä mahdollisuuksista ja keinoista vaikuttaa niihin. Uutta tietoa tarvitaan myös alueen yhteiskunnallisista muutoksista ja kestävän kehityksen sosiaalisesta ulottuvuudesta. Sosiaalisen ulottuvuuden lisäksi oikeudellisen transkulttuurisuuden tutkimus on kasvava tiedon tuottamisen alue. Tämä alue nousee esiin esimerkiksi luonnonvarojen kestävässä hyödyntämisessä sekä hyödyntämisen sosiaali-kulttuurisissa vaikutuksissa, ja niihin liittyvissä säännöstöissä ja alueen yhteisön antamissa sosiaalisissa toimiluvissa. Alueen alkuperäiskansojen oikeudet, mukaan lukien saamelaiset, kehittyvät nopeaa tahtia, ja monella tavoin kyseenalaistavat olemassa olevat käytännöt muun muassa luonnonvarojen hyödyntämisessä.

Lisäksi teema-alueen sisällöt tukevat luonnonvaratutkimuksen osaamiskeskittymän muodostamista Metlan ja GTK:n kanssa. Pohjoisen ympäristön ja arktisen oikeuden tutkimuksessa ovat keskeisiä sopimusoikeudelliset käytänteet ja oikeudellinen moninaisuus. Lisäksi valtiosuvereniteetti, ja suvereenisuus yleisesti, on nousut uudeksi huomionarvoiseksi näkökulmaksi.

Teema-alueen asiantuntijaryhmän puheenjohtajana toimii tutkimusprofessori Timo Koivurova.

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK