2009


Naistutkimus-lehden toimitus Lapin yliopistoon 11.12.2009
Naistutkimus – Kvinnoforskning -lehden toimitus siirtyy vuoden 2010 alusta Lapin yliopistoon.

Väitös: Sukupuolistavat käytännöt piilossa päiväkodeissa 9.12.2009
Kasvatustieteen maisteri Outi Ylitapio-Mäntylän väitöstutkimuksen mukaan lastentarhanopettajien tulisi tiedostaa piilevät sukupuolistavat käytännöt omassa kasvatustyössään.

Lastentarhanopettajien jaettuja muisteluja 8.12.2009

Naistutkimusyksikön kehittämisseminaari Pyhätunturilla Keropirtillä 21.-22.8.2009 25.8.2009
Kuvassa sukupuolentutkimuksen väkeä ja opiskelijoita nuotiopaikalla.


Vuosi 2009  on Lapin yliopiston nais- ja sukupuolentutkimuksen 20-vuotisjuhlavuosi.
Mitä onkaan tapahtunut... ja tapahtuu. Katso tästä.Katso KIDE!
Kide 1/2009 tarkastelee sukupuolen arkisuutta. Se muodostuu monenlaisista tavoista, odotuksista ja rajoista, jotka huomataan kunnolla vasta sitten, kun ne tehdään toisin tai ylitetään. Miten sukupuoli näkyy, peittyy ja muotoutuu pohjoisen yliopiston arjessa? Entä kulttuurissamme laajemmin?

Sukupuolitietoinen opettajankoulutus (TASUKO).
Naistutkimusyksikössä käynnistettiin 2009 osahanke Sukupuolitietoisuutta opiskelemassa. Koulutuksen sukupuolistavia käytäntöjä tarkastelevan kurssin merkitys luokanopettajien, opiskelijoiden ja opettajien arvioimina. YTL Sari Vidén aloitti 6.3.2009 hankkeessa tutkijana.

Naistutkimusyksikön harjoittelijana toimii yht.yo Mikko Laitila 1.4.2009 lähtien. Hän työskentelee TASUKO-hankkeessa tutkimusapulaisena ja tekee naistutkimuksen oppiainekartoituksen Lapin yliopistossa.

2008


Suomen Naistutkimuksen Seuran puheenjohtajuus Lapin yliopistossa
Suomen Naistutkimuksen Seura – Sällskapet för kvinnoforskning i Finland r.y. on kansallinen tieteellinen seura, jonka tehtävänä on edistää ja tehdä tunnetuksi naistutkimusta. Seura julkaisee Naistutkimus–Kvinnoforskning -lehteä ja järjestää seminaareja ja kursseja sekä vuotuiset Naistutkimuspäivät.
Seuran puheenjohtajuus kiertää eri yliopistoissa vaihtaen paikkaa kahden vuoden välein. Vuosina 2008 ja 2009 puheenjohtajuus on Lapin yliopistossa. Puheenjohtajana toimii Seija Keskitalo-Foley  ja sihteerinä Heidi Sinevaara-Niskanen . Lisätietoja  www.nt-suns.org

Tasa-arvorata -hanke vuoden Naistutkimusteko
Tasa-arvorata – hankkeen (2004-2008) tavoitteena on ollut vahvistaa naisyrittäjyyttä ja - johtajuutta sekä etsiä keinoja työyhteisöjen sukupuolisokeiden pisteiden tunnistamiseksi ja näkyväksi tekemiseksi. Hankeen kansallisia kehittämiskumppaneita ovat olleet Lapin yliopisto (hallinnoiva organisaatio), Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus (TYT) sekä yritykset Lappset Group Oy (Rovaniemi) ja Opinpaja Oy (Tampere). Vuoden naistutkimustekopalkinnon myöntää Suomen Naistutkimuksen Seura.

Rovaniemen kaupungin päätöksentekoon liittyvä tasa-arvoselvitys
Tasa-arvoselvityksen teki naistutkimuksen harjoittelija Sari Ketola.


Mari Mäkiranta: väitös 6.9.2008
KERROTUT KUVAT 
Omaelämäkerralliset valokuvat yksilön, yhteisön ja kulttuurin kohtaamispaikkoina


Ollila Anne K.: väitös 13.6.2008
KERROTTU TULEVAISUUS Alueet ja nuoret, menestys ja marginaalit

 

Ajankohtaista
Tervetuloa Sex & Capital -konferenssiin! (11.2.2015)
9. Euroopan feministisen tutkimuksen konferenssi Sex & Capital pidetään 3.-6.6.2015 Rovaniemellä ja ensimmäistä kertaa Suomessa. Tule mukaan tieteellisiin keskusteluihin! Tiedot konferenssin ohjelmasta ja rekisteröitymisestä löydät oheisilta verkkosivuilta. Konferenssi värvää myös konferenssiavustajia - ota yhteyttä Marja-Leena Porsangeriin (marja-leena.porsanger@ulapland.fi) 31.3.2015 mennessä, jos homma kiinnostaa! Ilmoita sähköpostissa oppiaineesi, yliopistosi, yhteystietosi (sähköpostiosoite, matkapuhelinnumero). Tule mukaan pätevään ja iloiseen joukkoomme!
Haku nais- ja sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmaan alkaa (10.4.2012)
Haku Lapin yliopiston nais- ja sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmaan alkaa 10. huhtikuuta 2012. Syyskuussa alkava maisterikoulutus on kaksivuotinen ja sen laajuus on 120 opintopistettä. Ohjelmaan otetaan kahdeksan opiskelijaa.
TAVALLISEN EPÄTAVALLISIA NAISIA Työntekoa ja luovaa marginaalisuutta (13.1.2012)
Luennot pidetään Lapin maakuntakirjaston Lapponica-salissa maanantaisin 23.1.-2.4.2012 klo 18.30 – 20.00. Yksittäisten naistarinoiden kautta – onpa mukana jokunen biologisesti määrittyvä mieskin – pohjoisen menneisyys avautuu luentosarjassa uudella tavalla. Monet naiset ovat olleet oman alansa vaikuttajia, joiden saavutukset ovat toteutuneet joko palkkatyön tai muiden mahdollisuuksien kautta. Niihin ovat vaikuttaneet yhteiskunnallisten murrosten kautta avautuneet tilat. Luennoitsijoina toimivat Lapin yliopistossa toimivan ”Tila, kohtalo ja työ – naisia murrosvaiheissa” -ryhmän jäsenet. He sijoittuvat pohjoisen kulttuurihistorian kentälle, jossa naisten työ – sekä muu toiminta – on verraten tutkimaton aihe. Keskeisinä näkökulmina ja käsitteinä ovat mikrohistoria ja naisten toimijuus. Se taas liittyy mikrohistorian periaatteisiin: millaista tietoa halutaan ja kuka sopii tutkimuksen kohteeksi? Luennoilla tuodaan esiin kirjoittamatonta naishistoriaa ja mahdollisuutta toteuttaa oman elämänsä valintoja pohjoisen kontekstissa. Luentosarjan järjestäjinä ovat Lapin maakuntakirjaston Lappi-osasto, Lapin yliopiston ”Tila, kohtalo ja työ – naisia murrosvaiheissa” -työryhmä, Sukupuolentutkimusyksikkö ja kulttuurihistorian oppiaine. Työryhmän vetäjinä toimivat TaT Mervi Autti ja YT Pälvi Rantala.
Ruumiillisuus ja seksuaalisuus -kurssi alkaa 30.11.2011 (23.11.2011)
Tervetuloa ruumiillisuus ja seksuaalisuus –kurssille! Vastuuopettajana toimii Hanna Peltomaa, ja luennoitsijoina pääset kuuntelemaan Hannan lisäksi Lapin yliopiston tutkijakoulun ja DeSo-tutkimushankkeen kutsumina tutkijavieraina Taina Kinnusta (Oy), Jaana Parviaista (Tay), Virve Peteriä (Aalto), Suvi Ronkaista (Lay) ja Kirsti Lempiäistä (Lay).
Julkistamistilaisuus ma 13.6. klo 14: Oppiaine, joka katsoi peiliin (8.6.2011)
Lapin yliopiston sukupuolentutkimusyksikön selvityksessä esitellään yliopiston henkilökunnan näkemyksiä naistutkimuksesta.
Seija Keskitalo-Foleyn kirjan LAPPILAISIA NAISIA UUDEN TALOUDEN AJASSA julkistamistilaisuus 7.6. klo 14, ls 10 (3.6.2011)
Kirja tekee näkyväksi lappilaisten naisten arkea ja elämisen ehtoja aikana, jolloin siirrytään hyvinvointivaltiosta uusliberalistiseen kilpailuyhteiskuntaan. Muutoksessa painotetaan yksilöiden vastuuta omasta elämästään ja kasvattamista yrittäjyyteen.
Sivistävä ilta 19.4. Kauppayhtiöllä (6.4.2011)
Taina Kinnunen alustaa aiheesta "Ruumiin sukupuolittaminen kauneuskirurgian avulla".
Luentoja tasa-arvosta 6.4. ja 15.4. (29.3.2011)
Tasa-arvo, yhdenvertaisuus, segregaatio työelämässä, kansainvälinen tasa-arvopolitiikka, sukupuolivähemmistöjen oikeudet? Näitä avataan ja näistä keskustellaan.
Mari Mäkirannan teksti valittu vuoden naistutkimusartikkeliksi (10.3.2011)
Naistutkimus–Kvinnoforskning-lehden vuoden 2010 artikkeliksi on valittu kaksi artikkelia, joista toinen on TaT Mari Mäkirannan "Toistotekoja ja radikaalia omakohtaisuutta. Valokuvataiteellisten omakuvien toisin toistamisen mahdollisuudet".
Paikkojen jäljillä Islannissa (11.2.2011)
Islannin taideakatemiassa Reykjavikissa Mari Mäkirannan ja Outi Ylitapio-Mäntylän ohjaamassa työpajassa tuotettu valokuvanäyttely Traces of Places.
Edellinen 1 2Seuraava