Kasvo
Ilari_pääkuva.jpg
Ilari Nikula
 
 
Tohtoriohjelmat tukevat väitöstyötä ja myöhempää työuraa
 
Ilari Nikula tutkii ympäristöpuheen poliittisuutta Lapin yliopiston Pohjoiset kulttuurit ja kestävä luonnonvarapolitiikka -tohtoriohjelmassa. Tutkimus avaa näkökulmia siihen, millaista hallintaa luontoon liittyvillä puhetavoilla tuotetaan.
 
 
sisäänheittokuva_koulu.jpg

 
 
Koulutus ja kasvatus: Puoluepolitiikka toi koulut kyliin
 
Koulutuksen politisoituminen kasvatti Suomeen massiivisen koululaitoksen. Nyt systeemiä puretaan määrätietoisesti. Tämä merkitsee paisuneiden hallinnon rakenteiden keventymistä mutta myös sivistyksen ja tasa-arvon tappiota, sanoo syksyllä emeritukseksi siirtynyt kasvatustieteen professori Kyösti Kurtakko.
 
 
DSC_9187.jpg

 
 
Kasvo: Bangladeshilaisesta juristista tuli arktinen asiantuntija
 
Arktisessa keskuksessa toimivan Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutin (PYVI) johtajana aloitti marraskuussa apulaisprofessori Kamrul Hossain. Liki kymmenen vuotta Lapin yliopistossa työskennelleen oikeustieteilijän juuret ovat Bangladeshissa. Arktisen tutkimuksen pariin johdattivat jääkarhut ja Arktisen keskuksen nykyinen johtaja Timo Koivurova.
 
 
Kasvo_Kirsti_Lempiainen.jpg

 
 
Kasvo: Akatemian uusi normaali on epävarmuus
 
Taloudelliset ja sosiaaliset luokat eivät ole kadonneet maailmasta, sanoo sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Kirsti Lempiäinen. Eriarvoisuus elää rikkaiden ja köyhien, työllisten ja työttömien, miesten ja naisten sekä eliittien ja hallittavien välillä. Akatemian paarioita ovat vastaväitelleet nuoret, joille pätkätyöläisyys ja epävarmuus ovat pakkopullaa.
 
 
Kasvo_ToivoSalonen_pikkukuva.jpg
Kuva: Aino Suonio
 
 
Kasvo: Toivo Salonen - Filosofian opinnot hyödyksi kaikissa koulutusohjelmissa
 
Lapin ainoa ammattifilosofi Toivo Salonen valmistautuu vuoden kuluttua tapahtuvaan eläkkeelle siirtymiseen. Sitä myötä yliopiston filosofian opettajan viran säilyttäminen sekä kysymys filosofian opintojen laajuudesta tulevat pohdinnan alaisiksi. Arvioidaan, mikä on filosofian sivuaineopintojen merkitys Lapin yliopistossa. Hoitaako kukin tiedekunta mahdollisen filosofian opetuksensa tulevaisuudessa itse? Salosen mielestä olisi parasta, jos joku pitelisi kaikkia lankoja jatkossakin.
 
 
Kasvo_Valkonen_Sanna_kuva.jpg

 
 
Kasvo: Apulaisprofessori Sanna Valkonen saamelaistaa tietoa
 
Lapin yliopiston saamentutkimuksen tuore apulaisprofessori Sanna Valkonen korostaa saamelaisten oikeutta tuottaa tietoa omasta kulttuuristaan. Valkosen mukaan saamelaisuus ja saamentutkimus eivät kuitenkaan ole muusta maailmasta irrallisia saarekkeita. Apulaisprofessorin tutkimuksessa ovat läsnä etnisyyden, sukupuolen ja kuulumisen laajat kysymykset.
 
 
eskola antti pieni-1.jpg
Kuva: Erkki Karén / Tampereen yliopisto
 
 
Kasvo: Antti Eskola uskoo Jumalaan, sosiologiaan ja vasemmistoon
 
Antti Eskola on Suomen tunnetuin sosiologi, jonka pitkään elämään mahtuu monenlaista. Hän on sosiaalipsykologian ja tutkimusmenetelmien uranuurtaja, vasemmistoradikaali, esseisti, väsymätön arvokeskustelija ja syvällinen uskonnon ajattelija. Eskola on myös loputtoman tuottelias kirjoittaja, jonka kynästä on viidentoista eläkevuoden aikana syntynyt kahdeksan kirjaa. Emeritus puhuu sosiologian innostavuudesta sosiologipäivillä Lapin yliopistolla.
 
 
Asko_Suikkanen_kasvo_pieni.jpg

 
 
Kasvo: Asko Suikkanen luottaa hyvinvointivaltion tulevaisuuteen
 
Lapin yliopiston sosiologian emeritusprofessori Asko Suikkanen kuuluu professoripolveen, joka katsoi velvollisuudekseen ottaa avoimesti kantaa suomalaisen yhteiskunnan kehitykseen. Pitkän työuransa aikana Suikkasesta on tullut suomalaisen ja lappilaisen yhteiskunnan omatunto, joka haastaa sekä poliitikot että vallitsevaa kehitystä myötäilevät tutkijat.
 
 
Hannes Peltonen

 
 
Kasvo: Hannes Peltonen tutki, miksi kansanmurhaan ei puututtu
 
Tiede on joskus paikallista ja lähes aina universaalia, yleistä. Tutkijat sekä jäsentävät aiheitaan kansainvälisen tieteen kehyksessä että liikkuvat itse konkreettisesti maailmalla. Turkulaislähtöinen Hannes Peltonen on akatemian mallikasvatti. Kansainvälisen politiikan tutkijan tie on käynyt Englannin, Saksan, Walesin, Italian ja Etelä-Korean kautta Lapin yliopistoon.