• Weboodi
  • Optima
  • Moodle
Koulutuskalenteri

Katsomuskasvatus varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa (1 op)

1.8.2019–31.12.2020 0:00–0:00

Logo: Opetushallitus rahoittaa hanketta

Keskeiset sisällöt ja toteuttamistapa:

Katsomuskasvatus on keskeinen osa uuden varhaiskasvatussuunnitelman ohjeistusta. Sen osa-alueisiin kuuluvat katsomus-, eettisyys- ja monikulttuurisuuskasvatus. VASU:n mukainen katsomuskasvatus antaa tilaa lapsen oman katsomuksen rakentumiselle ja tutustuttaa sekä opettaa arvostamaan muiden lapsiryhmän jäsenten uskontoja ja katsomuksia. Dialogisuus on keskeistä, koska uskonnollisuus ja katsomuksien kirjo korostuvat tulevaisuuden maailmassa. Katsomuskasvatusta on kuvastanut karsimisen kulttuuri. Virheiden tekemisen pelossa katsomuskasvatuksen toteuttaminen on minimoitu ja rajattu ihmisten oikeutta katsomukseensa. Uusi varhaiskasvatussuunnitelma perustuu kuitenkin havaintoon, jonka mukaan katsomukselliset taidot korostuvat tulevaisuudessa. Varhaiskasvattajien keskeisiä tulevaisuuden taitoja ovat katsomustietoisuus ja -sensitiivisyys sekä katsomuksellinen kompetenssi.

Kohderyhmä: Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilöstö

Aikataulu: Koulutuksen aikataulu tarkentuu myöhemmin. Koulutus järjestetään Lapin yliopistolla.

Kouluttajat: FL, TM Markku Kuorilehto, Oulun yliopisto, esi- ja alkuopetuksen katsomusopetuksen ja -kasvatuksen sekä luokanopettajakoulutuksen uskonnon didaktikko. TT, Juha Mikkonen, Oulun yliopisto, varhaiskasvatuksen katsomusopetus, luokanopettajakoulutuksen elämänkatsomustiedon didaktikko. Kuorilehto ja Mikkonen ovat mukana OKM:n rahoittamassa kärkihankkeessa “Katsomukselliset oppimisen tilat varhaiskasvatuksessa”.

Kustannukset: Koulutus on Opetushallituksen kustantamaa ja opetuksen osalta maksutonta, muista kuluista osallistujat vastaavat itse. Koulutuksen aluksi on tarjolla kahvit ja laktoosittomat kahvileivät. Peruuttamatta jätetystä koulutuspaikasta peritään 80 euron maksu.

Haku:
Ilmoittaudu koulutukseen TÄSTÄ