Lappari_päätösseminaari_550x367.jpg

Lappari-hankkeen päätösseminaari

22.2.2018 13:00–16:00
Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti (MTI), auditorio / Multidimensional Tourism Institute, Auditorium
Viirinkankaantie 1
Rovaniemi


Lapinlehmä on uhanalainen ja Suomen arktisiin olosuhteisiin sopeutunut eläin, jonka maito on omaleimaista. Voisiko maidon jatkojalostus olla pelastus uhanalaiselle rodulle? Tervetuloa kuulemaan kartoituksen tuloksia Lappari-hankkeen päätösseminaariin!

Lappari-hankkeessa kartoitettiin lapinlehmän maidon tuotannon potentiaalia, määrää ja maantieteellistä jakautumista ja sitä, miten rodun maitoa ja sen hyviä ominaisuuksia voidaan hyödyntää nykyistä laajemmin.

Lisäksi selvitettiin, voisiko Lapin matkailuelinkeino hyödyntää lapinlehmän omaleimaista maitoa ja siitä tehtyjä jalosteita ja samalla viedä eteenpäin kulttuurihistoriallisesti arvokkaan paikallisen eläinrotumme tarinaa.

Kartoituksen tulokset esitellään Lappari-hankkeen päätösseminaarissa 22. helmikuuta 2018 klo 13–16 Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin (MTI) auditoriossa (Viirinkankaantie 1 Rovaniemi). Lisäksi keskustellaan asiantuntijoiden johdolla jatkojalostuksen luomista mahdollisuuksista pohjoissuomalaisille maatiloille.

Seminaarissa esitellään myös uusi Lapparikoulu-hanke, joka jatkaa Lappari-hankkeessa tehtyä työtä.

Osallistujille tarjotaan kakkukahvit ja uusia lapinlehmäherkkuja!

ILMOITTAUTUMINEN WEBROPOLISSA:
Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua webropolissa.

LIVESTRIIMI:
Tapahtumaa voi seurata suorana Arktisen keskuksen YouTube-kanavalla.

OHJELMA:
13.00 – 14.00 Lappari-hankkeen tulosten esittely, hankkeen johtaja Päivi Soppela
14.00 – 14.15 Lapparikoulu-hankkeen esittely, projektikoordinaattori Anne Tuomivaara
14.15 – 14.45 Matkailualan edustajan näkemyksiä lähiruoan ja erikoisruokatuotteiden mahdollisuuksista. Tuulia Repo, omistaja, Hostel Cafe Koti, Rovaniemi
14.45 – 15.30 Paneelikeskustelu: Pelastavatko lähiruoka ja paikalliset erikoistuotteet Pohjois-Suomen maatalouden?
Paneelin puheenjohtajana tutkija Mervi Honkatukia, Luonnonvarakeskus

Panelistit:
Tanja Häyrynen, projektipäällikkö, Arktinen Biotalous –hanke, Lapin liitto
Anna-Riikka Lavia, omistaja, Arctic Ice Cream Factory, Rovaniemi
Mirka Pääkkö, alkuperäiskarjatilallinen, Pudasjärvi
Jani Sääskilahti, maitotilallinen, MTK-Ranuan puheenjohtaja
Tuulia Repo, omistaja, Hostel Cafe Koti, Rovaniemi

15.30 – 16.00 Päätöskahvit, täytekakkua ja lapinlehmämaitofudgea

Lisätietoja:

Hankkeen kotisivut: www.arcticcentre.org/Lappari
Hankkeen Facebook-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/1469162343116622/

Hankkeen johtaja, yliopistotutkija Päivi Soppela
Arktinen keskus, Lapin yliopisto
040 013 8805, paivi.soppela(at)ulapland.fi

Projektikoordinaattori Anne Tuomivaara
Arktinen keskus, Lapin yliopisto
040 484 4160, anne.tuomivaara(at)ulapland.fi

Pohjoissuomenkarjan maidon omaleimaisuuden hyödyntäminen (Lappari) –hanke on Lapin yliopiston Arktisen keskuksen ja Luonnonvarakeskuksen yhteishanke, jota rahoittaa EU:n maatalousrahasto Lapin ELY-keskuksen kautta.