Participatory Development through Art-konferenssi

15.8.2018 18:00–17.8.2018 16:00

Lapin yliopistossa järjestetään osallistavaa kehitystä taiteen keinoin tarkasteleva kansainvälinen Participatory Development through Art (PAD) -konferenssi 15.–17. Siihen osallistuu tutkijoita, taiteilijoita, järjestötoimijoita ja aktivisteja ympäri maailmaa, muun muassa Etelä-Afrikasta, Marokosta, Kanadasta, Etelä-Koreasta, Italiasta ja Espanjasta.

Konferenssi käsittelee laaja-alaisesti kulttuuriin, taiteeseen, aktivismiin ja alkuperäiskansojen oikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Keskeinen teema on osallistava kehitys, joka tapahtuu lähtökohtaisesti aina yhteisöjen omilla ehdoilla. Suuren merkityksen tällöin saavat moninaiset tutkimuseettiset kysymykset, dialogisuus, yhteisöllisyys ja yhdessä tekemiseen perustuvat menetelmät.

Molemmat konferenssiin kutsutut pääpuhujat työskentelevät alkuperäiskansoihin liittyvien teemojen parissa. Teatteriohjaaja ja saamelaisaktivisti Pauliina Feodoroff tekee työssään näkyväksi perinnetiedon lisäksi erilaisia, erityisesti ekologiaan ja taiteeseen liittyviä tietämisen tapoja. Tutkija-aktivisti Deborah Simmons on työskennellyt pitkään Kanadan alkuperäiskansojen kanssa keskittyen erityisesti maankäyttöön liittyviin kysymyksiin. Hän toimii myös apulaisprofessorina Toronton yliopistossa.

Konferenssi koostuu tieteellisistä esityksistä ja käytännöllisistä työpajoista, joissa osassa tehdään taidetta yhdessä osallistujien kanssa. Työpajoissa muun muassa kudotaan yhdessä, tutustutaan koptiseen kirjansidontaan ja harjoitellaan kehollista vuorovaikutusta sekä yhteisöllistä tarinankerrontaa.

Konferenssin aloittaa Kalahari Highway -taidenäyttelyn avajaiset.

Katso ohjelma PAD-konferenssin nettisivuilta