• Weboodi
  • Optima
  • Moodle
Koulutuskalenteri

Tehdään videoita oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa!

9.4.2019–23.4.2019 12:00–18:00

181404_oph_rahoittaa_rgb.png

Koulutuksen tavoitteena on innostaa ja ohjata yläkoulun ja lukion henkilöstöä tekemään videoita oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa, oppiaineeseen katsomatta. Koulutushankkeen aikana käydään läpi videoiden tekemistä, editoimista ja jakamista, joka koetaan tutkimusten perusteella motivoivaksi ja hyväksi oppimismenetelmäksi. Lisäksi koulutus rakentaa siltoja lasten ja nuorten elämismaailman sekä koulun välille, sillä koulutuksessa haetaan inspiraatiota opetukseen myös YouTuben sisällöistä ja formaateista.

Hankkeen tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen osallistuja:
• tuntee videotuottamisen pedagogisia hyötyjä ja haasteita
• ymmärtää miten videoiden teko voidaan yhdistää erilaisiin opetus- ja oppimismenetelmiin
• tietää miten oppijoiden tuottamia videoita voidaan arvioida
• on monipuolistanut käsitystään erilaisista videoista (videogenret), joita oppilaiden kanssa voi tehdä
• tuntee lasten ja nuorten videoiden tekoon ja julkaisemiseen liittyvää kulttuuria erityisesti YouTubessa
• osaa suunnitella ja kuvata mobiililaitteellaan videoita sekä editoida ja jakaa niitä
• osaa huomioida kuvaukseen liittyvät tekijänoikeus- ja tietoturva-asiat.

Koulutushanke sisältää yhteensä 2 lähiopetuskertaa, aiheeseen perehdyttävän virikeluennon sekä paljon konkreettisia vinkkejä koulumaailmaan ja oppimistehtäviä. Osallistujan on hyvä osallistua molempiin koulutusosioihin. Osallistujia kannustetaan ottamaan omat tutut laitteet mukaan (BYOT).

Koulutuspäivät järjestetään Rovaniemellä. Koulutus on Opetushallituksen kustantamaa ja opetuksen osalta maksutonta.

Ensimmäisenä koulutuspäivänä kouluttajina toimivat Päivi Rasi, KT, dosentti, apulaisprofessori, Lapin yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta, Mediapedagogiikkakeskus sekä Mervi Maatela, KM, luokanopettaja, draamapedagogi, mediakasvattaja, tubeconin tuottaja ja "tubetulkki".
Toisena koulutuspäivänä kouluttajana toimii Mervi Maatela.

KOULUTUKSEN AIKATAULU JA SISÄLLÖT:

Ti 9.4.2019 klo 12.00-16, sali F2060
(Taiteiden tiedekunta, F-siipi, 2. krs.)

KURKISTUS VIDEOIDEN TEKEMISEN MAAILMAAN & PIKAKURSSI KUVAAMISEEN JA EDITOINTIIN
- Päivi Rasin vuorovaikutteinen virikeluento, joka pitää sisällään muun muassa:
Mitä tutkimus sanoo videoiden tekemisen hyödyistä ja haasteista?, erilaiset videogenret, videoiden tekeminen osana erilaisia opetus- ja oppimismenetelmiä sekä miten arvioida oppijoiden tuottamia videoita?

- Ryhmän jäsenten esittely ja tutustuminen toisiinsa
- Mervi Maatelan luento: Kurkistus tubemaailmaan
- Keskustelua tubemaailman ilmiöistä
- Erilaisten tubeformaattien/genrejen esittely ja niiden tuomat inspiraatiot sekä konkreettiset vinkit koulumaailmaan.
- Pikakurssi mobiililaitteella kuvaukseen ja editointiin.

Ti 16.4.2019, klo 12.00-16,
sali F4017
(Taiteiden tiedekunta, F-siipi, 4. krs.)

EDITOINTIKOULUTUS & GREEN SCREEN JA TIETOTURVA-ASIAT
- Lisää vinkkejä erilaisten oppimis-ja opetusvideoiden tuottamiseen
- Pikakurssi mobiililaitteella kuvaamiseen jatkuu: editointikoulutusta (imovie / KineMaster)
- Animaation teon perusteita (Stop Motion)