• Weboodi
  • Optima
  • Moodle
Koulutuskalenteri

Tehdään videoita oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa!

12.2.2019–23.4.2019 15:30–18:00

181404_oph_rahoittaa_rgb.png

Koulutuksen tavoitteena on innostaa ja ohjata varhaiskasvatuksen ja alakoulun henkilöstöä sekä yläkoulun ja lukion henkilöstöä tekemään videoita oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa, oppiaineeseen katsomatta. Koulutushankkeen aikana käydään läpi videoiden tekemistä, editoimista ja jakamista, joka koetaan tutkimusten perusteella motivoivaksi ja hyväksi oppimismenetelmäksi. Lisäksi koulutus rakentaa siltoja lasten ja nuorten elämismaailman sekä koulun välille, sillä koulutuksessa haetaan inspiraatiota opetukseen myös YouTuben sisällöistä ja formaateista. Hankkeen tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen osallistuja: • tuntee videotuottamisen pedagogisia hyötyjä ja haasteita • ymmärtää miten videoiden teko voidaan yhdistää erilaisiin opetus- ja oppimismenetelmiin • tietää miten oppijoiden tuottamia videoita voidaan arvioida • on monipuolistanut käsitystään erilaisista videoista (videogenret), joita oppilaiden kanssa voi tehdä • tuntee lasten ja nuorten videoiden tekoon ja julkaisemiseen liittyvää kulttuuria erityisesti YouTubessa • osaa suunnitella ja kuvata mobiililaitteellaan videoita sekä editoida ja jakaa niitä • osaa huomioida kuvaukseen liittyvät tekijänoikeus- ja tietoturva-asiat.

Koulutushanke sisältää yhteensä 4 lähiopetuskertaa, aiheeseen perehdyttävän virikeluennon sekä paljon konkreettisia vinkkejä koulumaailmaan ja oppimistehtäviä Koulutus toteutetaan kaksi kertaa eri kohderyhmille, kohderyhmät ovat: varhaiskasvatus ja ala-aste sekä yläaste ja lukio. Osallistujan on hyvä osallistua kaikkiin koulutusosioihin, sillä kyseessä on ajassa etenevä prosessi. Osallistujia kannustetaan ottamaan omat tutut laitteet mukaan (BYOT).

Koulutuspäivät järjestetään Rovaniemellä. Koulutus on Opetushallituksen kustantamaa ja opetuksen osalta maksutonta.

Aloitusseminaarin kouluttajina toimivat Päivi Rasi, KT, dosentti, apulaisprofessori, Lapin yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta, Mediapedagogiikkakeskus sekä Mervi Maatela, KM, luokanopettaja, draamapedagogi, mediakasvattaja, tubeconin tuottaja ja "tubetulkki". Muissa osioissa kouluttajana toimii Mervi Maatela.

Aikataulu varhaiskasvatuksen ja alakoulun henkilöstölle:
Ti 12.2.2019 klo 15.30-18, KOULUTUSOSIO 1,
sali F4014
(Taiteiden tiedekunta, F-siipi, 4. krs.)
To 14.2.2019 klo 15.30-18, KOULUTUSOSIO 2,
sali F2066

Ti 19.2.2019, klo 15.30-18, KOULUTUSOSIO 3,

To 28.2.2019, klo 15.30-18, KOULUTUSOSIO 4,
(Taiteiden tiedekunta, F-siipi, 2. krs.)

Aikataulu yläkoulun ja lukion henkilöstölle:
Ti 9.4.2019 klo 15.30-18, KOULUTUSOSIO 1,

To 11.4.2019 klo 15.30-18, KOULUTUSOSIO 2,
sali F4014
(Taiteiden tiedekunta, F-siipi, 4. krs.)

Ti 16.4.2019, klo 15.30-18, KOULUTUSOSIO 3,
Ti 23.4.2019, KLO 15.30-18, KOULUTUSOSIO 4,

KOULUTUSOSIO 1: KURKISTUS VIDEOIDEN TEKEMISEN MAAILMAAN -ALOITUSSEMINAARI
- Päivi Rasin vuorovaikutteinen virikeluento, joka pitää sisällään mm.: Mitä tutkimus sanoo videoiden tekemisen hyödyistä ja haasteista?, erilaiset videogenret, videoiden tekeminen osana erilaisia opetus- ja oppimismenetelmiä sekä miten arvioida oppijoiden tuottamia videoita?
- Ryhmän jäsenten esittely ja tutustuminen toisiinsa
- Mervi Maatelan luento: Kurkistus tubemaailmaan
- Keskustelua tubemaailman ilmiöistä
- Kotitehtäväksi tehdä luokassa/oppilasryhmässä gallup tubettajista (tai antaa oppilaiden pitää tubetunti, jossa esittelevät katsomiaan kanavia), joita he seuraavat ja tutustua itse yhteen niistä tarkemmin.
Huom! Mikäli koulutukseen tulijalla ei ole omaa aktiivista opetusryhmää, voi kaikki nämä kurssin tehtävät tehdä kokonaan itsenäisestikin.

KOULUTUSOSIO 2: PIKAKURSSI KUVAAMISEEN JA EDITOINTIIN SEKÄ TUBEFORMAATIT
- Aloitusseminaarissa jaetun kotitehtävän purkaminen, keskustelua tubettajista ja videoiden herättämistä ajatuksista.
- Erilaisten tubeformaattien /genrejen esittely ja niiden tuomat inspiraatiot sekä konkreettiset vinkit koulumaailmaan.
- Pikakurssi mobiililaitteella kuvaukseen ja editointiin.
- Kotitehtäväksi pieni kuvaustehtävä jotain tubeformaattia hyväksikäyttäen (esim. Myday-tai 5 faktaa - video jostain tunnetusta hahmosta/ muusta aiheesta)

KOULUTUSOSIO 3: EDITOINTIKOULUTUS
- 2. koulutusosiossa annetun kotitehtävän purku ja analysointi
- Lisää vinkkejä erilaisten oppimis-ja opetusvideoiden tuottamiseen