Koulutuskalenteri

181404_oph_rahoittaa_rgb pieni.png

Traumatisoituneen oppilaan kohtaaminen ja moniammatillinen tuki 3 op (online)

26.9.2017–20.11.2017 13:00–15:45

Opetushallituksen rahoittamaa, opetustoimen henkilöstölle maksutonta täydennyskoulutusta.

Koulutuksen sisältö ja tavoitteet:

Koulutuksen tavoitteena on perehtyä traumatisoitumiseen psyykkisenä prosessina, traumaattisen kriisin eri vaiheisiin, traumaperäiseen perhedynamiikkaan sekä traumaperäisten häiriöiden vaikutuksiin lapsen oppimiseen ja kehitykseen. Tavoitteena on pohtia koulun ja sidosryhmien mahdollisuuksia tarjota moniammatillista tukea sekä hyviä työkäytänteitä traumatisoituneen oppilaan kohtaamiseen. Koulutuksessa huomioidaan myös maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten mahdollinen traumatisoituminen.

Käsiteltävät teemat:
- Yleistä traumoista ja traumatisoitumisesta
- Traumaattisen kriisin vaiheet
- Trauman vaikutuksia eri ikävaiheissa
- Traumaperäinen perhedynamiikka
- Trauma ja muisti
- Traumaperäiset oppimisen vaikeudet
- Traumatisoituneen lapsen kohtaaminen ja tukeminen koulussa
- Sijaistraumatisoituminen ja työntekijän jaksaminen

Kohderyhmä: koulun tai opetustoimen johto, yleissivistävän opetuksen henkilöstö, koulukuraattorit, koulupsykologit sekä opetustoimen sidosryhmät

Toteutus: Koulutus toteutetaan verkko-opintoina. Koulutus sisältää neljä puolen päivän verkkoluentoa, lyhyitä tallennettuja alustuksia / infopuheenvuoroja sekä ohjattua kehittämistyötä omassa oppilaitoksessa (kehittämistehtävä). Etäopetuksessa käytetään Adobe Connectia (AC), jonka käyttöä varten tarvitset (mielellään) nopean nettiyhteyden sekä kuulokemikrofonin tai tilamikrofonin. AC toimii selaimessa, joten erityistä ohjelmistoa sen vuoksi ei tarvitse koneelle asentaa. Kerromme mielellämme lisää toteutustavasta ja tarvittavasta välineistöstä etukäteen, ole yhteydessä!

Kouluttaja: kasvatuspsykologi, kognitiivinen psykoterapeutti (koulutuksessa 2014-17), KM Mira Talala.

Aikataulu ja sisältö:

- 1. webinaari 26.9.2017 klo 13.00-15.45: Traumatisoituminen, trauman vaiheet, traumatisoitunut perhedynamiikka
- tallenteet, katsottavissa itsenäisesti: Trauman vaikutuksia eri ikäkausina + välitehtävän ohjeistus
- 2. webinaari 6.11.2017 klo 13.00-15.45: Trauman vaikutuksia muistiin ja oppimiseen
- 3. webinaari 7.11.2017 klo 13.00-15.45: Välitehtävän purkua + edellinen aihe loppuun
- 4. webinaari 20.11.2017 klo 13.00-15.45: Traumatisoituneen oppilaan tukeminen koulumaailmassa ja työntekijän jaksaminen

Kustannukset: Koulutus on opetushallituksen kustantamaa opettajien täydennyskoulutusta ja opetuksen sekä materiaalin osalta maksutonta. Osallistujat vastaavat itse lounas-, matka- ja majoituskuluista.

Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen on päättynyt 14.9.2017.

Peruutusehdot: Mikäli peruutat osallistumisesi ennen ilmoittautumisajan päättymistä, emme peri peruutusmaksua. Myöhemmin peruutettaessa tai kokonaan peruuttamatta jätettäessä perimme 40 prosenttia koulutuksen järjestämiskuluista / opiskelija. Estyneen tilalle voidaan vaihtaa kuluitta toinen henkilö.

Lisätiedot: suunnittelija Mirja Heikkala, p. 040 4844 322, etunimi.sukunimi@ulapland.fi