Väitöskirjat

9789524847605.jpg

”Siinä pitäs pomottaa itteään…” Tapaustutkimus vastuuseen kasvamisesta alkuopetusluokassa

12.9.2014

Anita K. Haataja

Mitä vastuunotto on? Miten se mahdollistetaan?

Tässä tutkimuksessa vastuuseen kasvamista tarkastellaan kasvatusfilosofisesta, psykologisesta ja pedagogisesta näkökulmasta.

Teoksessa kuvataan vastuun ilmenemistä luokan toiminnassa kahden lukuvuoden ajalta. Luokan vastuutyösysteemi pohjautuu freinetpedagogiikkaan. Kerronnan elävyyttä lisää neljän erilaisen oppilaan vastuuseen kasvamisen kuvaukset.

Tutkimus tuo esille, miten vastuun ja vapauden ilmapiirissä oppilaat vähitellen rakentavat tietoa itsestä oppijana ja kehittävät erilaisia oppimisstrategioita, joita elinikäisessä oppimisessa tarvitaan. Tutkimuksen vastuutyösysteemissä olevat vastuun käsitteet sopivat hyvin myös yrittäjämäisen toiminnan kuvaamiseen.

Tutkimus edustaa opettaja oman työnsä tutkijana ja kehittäjänä -näkökulmaa ja kuvaa niitä kehittämisprosesseja ja -vaiheita, joiden kautta tutkija-opettaja on luonut pedagogisen vastuuseen kasvamisen -mallin.

Anita K. Haataja toimii luokanlehtorina Lapin yliopiston harjoittelukoululla.

Open_Access_logo_40px.png