• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Taiteiden tiedekunnan uutiset
 
Mask danc_small_web.jpg
Kuva: Grönlantilainen naamiotanssija Connie Kristoffersen, valokuvaaja: Connie Kristoffersen

Arktisissa iltamissa alkuperäiskansojen esittävää taidetta

23.4.2019

Rovaniemellä järjestetään 3.-5.6. arktisen taiteen huippukokous, joka on avoin myös paikallisille. Kongressiin tulee rekisteröityä ja siihen on lounas- ja kahvitarjoiluja sekä taiteellisen ohjelman kattava ilmoittautumismaksu. Maksuttomia ja kaikille avoimia ohjelmiston osia ovat muun muassa näyttelyjen avajaiset Rovaniemen useissa gallerioissa. Lisäksi paikalliset voivat ostaa teatterilippuja Arktisen taiteen iltamiin (Ruska Ensemble) Rovaniemen teatterin lippumyynnistä.

Yksi kiinnostavimmista teatteriesityksistä Arktisen taiteen huippukokouksessa on Ruska Ensemblen tuottama Arktinen iltama. Ruska Ensemble on kokkolalainen esittävän taiteen ryhmä, joka on perustettu vuonna 2010. Ryhmä haluaa luoda siltoja taiteiden ja taiteilijoiden välille ja tuoda ihmisiä eri puolilta Arktista aluetta yhteen, sekä yksittäisiä ihmisiä että yhteisöjä. Ruska Ensemble on huolissaan Arktisen alueen ekologisesta ja kulttuurisesta tulevaisuudesta. Täten se haluaa luoda luottamuksen, jossa alkuperäiskansojen jäseniä tuodaan yhteen ja jokaisella on mahdollisuus kertoa haluamastaan asiasta heidän omalla katoavalla kielellään. Tavoite on vahvistaa identiteettejä ja löytää vaihtoehtoisia tapoja havainnoida maailmaa. Fokuksessa on Arktisen alueen ihmisten tulevaisuus ja heidän pohjoinen ympäristönsä.

Ruska Ensemblen ensimmäinen tuotanto Viimeinen aamutähti (2011) oli tehty yhteistyössä Kokkolan kaupunginteatterin kanssa. Arktisen trilogian ensimmäinen osa Áillohaš – Auringon poika (2014) oli Suomen Kansallisteatterin ja norjalaisen Beaivváš Sámi Našunálateáhter – Saamelaisten Kansallisteatterin yhteistuotanto. Arktisen trilogian toinen osa Arktinen Odysseia (2017) toteutettiin yhteistyössä Suomen Kansallisteatterin ja Grönlannin Kansallisteatterin kesken. Trilogian kolmas osa näkee päivänvalon vuonna 2021.

Arktisen taiteen huippukokoukseen Ruska Ensemble tuo pohjoisia traditioita eri puolilta pohjoista: Tuomas Rounakarin Shamaaniviulu, Connie Kristoffersenin grönlantilainen maskitanssi ja Anra Naw tšuktši-kurkkulaulu luovat Ruska Ensemblen Arktisen iltaman, joka yhdistää mieleenpainuneita hetkiä Ruska Ensemblen teoksista. Kaikki kolme taiteilijaa esiintyivät Arktinen Odysseia –teoksessa, jota on esitetty sekä Suomessa että Grönlannissa.

Lisätietoa Ruska Ensemblesta: https://www.ruskaensemble.fi/

Lisätietoja Arktisen taiteen huippukokouksesta: https://www.ulapland.fi/EN/Events/Arctic-Arts-Summit-2019

Arctic Arts Summit 2019 projektipäällikkö Maria Huhmarniemi, maria.huhmarniemi@ulapland.fi

   

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK