• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Uutiset 2018
 
Meri ja Miikka-Aukusti.JPG
Meri Forsman ja Miikka-Aukusti Heiskanen. Kuva: Johan-Eerik Kukko

Kohti vihreämpää kampusta

12.10.2018

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen Miikka-Aukusti Heiskaselle ja järjestö- ja viestintäasiantuntija Meri Forsmanille matka kohti vihreämpää kampusta tapahtuu yhteistyön ja tekojen kautta.

Lapin yliopiston pääkampukselle myönnettiin Green Office –merkki keväällä 2017 ja tämän tiimoilta yliopistolle laadittiin kolmivuotinen ympäristöohjelma, joka sisältää vähentämistavoitteet kampuksen energian- ja vedenkulutukselle sekä polttokelpoisen ja kaatopaikkajätteen syntymiselle.

Heiskasen mukaan Green Office -toiminta ja tavoitteisiin pyrkiminen on ollut ajatuksia herättävää.

— Green Office –yhteistyö on koostunut monipuolisesta toiminnasta ja on ollut hienoa nähdä miten aluksi vain työryhmissä käsitellyt ideat toteutuvat konkreettisesti kampuksella, Heiskanen toteaa.

Green Office -yhteistyösopimusta alettiin hankkia Lapin yliopistolle syksyllä 2016. Meri Forsman työskenteli tuolloin viestintäkanava Ulapalla ja seurasi läheltä prosessia.

— Vuosien varrella ollaan menty eteenpäin Green Office -toiminnan suhteen ja nyt kun olen LYY:llä töissä niin tuntuu mahtavalta miten pääsee jatkamaan tämän asian parissa. Meillä on suora yhteys järjestöihin ja samalla suuri mahdollisuus vaikuttaa ylioppilaskuntana, Forsman toteaa.

Kierrättämisen ja kestävän kehityksen Heiskanen ja Forsman näkevät tärkeinä. Heiskanen korostaa kestävän kehityksen tavoitteita erityisesti osana maailmankansakunnan yhteisiä tavoitteita. Tavoitteet ovat universaaleja ja kuuluvat meille kaikille.

— YK:n uusi kestävän kehityksen tavoitteet - Agenda 2030 jatkaa aiempia vuosituhattavoitteita, mutta uusi agenda on kokonaisvaltaisempi ja valmiiksi hyvälle pohjalle rakennettu kokonaisuus jossa huomioidaan, että jokainen osallistuu, Heiskanen kertoo.

Myös kestävään kehitykseen on kiinnitetty viime vuosina yhä enemmän huomiota ja kiinnitetään jatkossakin.

— LYY pyrkii huomioimaan tapahtumia järjestettäessä kierrättämisen ja kestävän kehityksen. Matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola on ottanut puheeksi miten voidaan matkailun saralla tuoda esille kestävän kehityksen näkökulmaa ja miten saadaan muutoksia aikaan asioissa, Forsman toteaa.

Reilun kaupan korkeakoulu

Tällä hetkellä Lyy tavoittelee Reilun Kaupan korkeakoulu –titteliä ja tavoitteen saavuttamiseksi hyödyksi on käytetty Green Office -yhteistyötä ja toimintaa.

— Tavoitteisiin pyrkiminen on pitänyt sisällään, että kahviloissa ja ravintoloissa siirrytään reilun kaupan tuotteisiin ja tiedekunnissa työntekijöiden tiloissa on siirretty reilun kaupan kahviin ja teehen. Lisäksi ylioppilaskunta, jäsenjärjestöt ja ainejärjestöistä vähintään kolmasosa siirtyy tai on jo siirtynyt reilun kaupan kahviin, Heiskanen sanoo.

Vaikka kyseessä on pieniä askeleita kohti suurempaa hyvää, LYY on määrätietoisesti pyrkinyt toiminnallaan edistämään matkaa kohti vihreämpää kampusta.

— Meillä on Reilun kaupan viikko tulossa viikolla 43 ja luvassa on erilaisia tempauksia. Teemaviikolla tuodaan esille Reilun kaupan –sertifikaatin lisäksi myös lähiruaan tärkeyttä. Lisäksi LYY intelligentsia-keskustelutilaisuudessa aiheena on lähiruoka, Forsman kertoo.

Ylioppilaskunta on saanut yliopiston puolelta valtavasti apua.

— On hienoa nähdä miten meidän korkeakoulu on jo niin pitkällä, että löytyy paljon ihmisiä jotka pitävät näitä asioita tärkeinä ja voidaan erilaisia tempauksia ja toimintaa järjestää, Heiskanen toteaa.


Reilun kaupan viikko 22-28.10.2018

Maanantai: Lovisa – Reilun kaupan kahvit tutuiksi koko viikon ajan!
Tiistai: Kuukausibingo – Reilu kauppa edition Lovisassa klo 13-14
Keskiviikko: LYY Disku & Viini-ilta Petronellassa klo 17-20
Torstai: Mikä Reko? Puhujana Tanja Häyrynen klo 12, Reko-jakelu kampuksella klo 16:30-18:00
Perjantai: Master of Bingo – tehtäväbingon voittajan palkitseminen Petronellassa klo 13:00

Lisätietoja Lapin yliopiston Green Office -toiminnasta


Lay/Viestintä/J-EK

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK