• Weboodi
  • Moodle
Väitöskirjat

9789524847483.jpg

Kun oppilaan liikuntavamma haastaa. Monitoimijaisen verkoston käsityksiä oppimisympäristöön liittyvistä vaatimuksista ja hyvistä käytännöistä

24.10.2014

Eija Häyrynen

Tämän tutkimuksen kohteena ovat oppilaan liikuntavamman mukanaan tuomat haasteet oppimisympäristön fyysiselle, sosiaaliselle ja pedagogiselle ympäristölle. Haasteiden lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan oppilaan osallisuutta tukevaa toimintakulttuuria. Tutkimuksen kontekstina on Tervaväylän koulun tukijaksotoiminta.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että osallisuutta tukeva toimintakulttuuri edellyttää tietoa ja ymmärrystä liikuntavammasta ja osallistavista toimintatavoista, tahtoa, esteettömyyttä sekä toimivaa yhteistyötä oppilaan, huoltajien, koulun ja kuntoutuksesta vastaavien henkilöiden välillä. Keskeistä on oppilaan oikeus tulla kuulluksi ja kohdatuksi sekä tukea hänen mahdollisuuksiaan tehdä ja toimia itse toisten oppilaiden tavoin.

KM, erityisopettaja Eija Häyrynen toimii ohjaavana opettajana Oppimis- ja ohjauskeskus Tervaväylässä.

Open_Access_logo_40px.png