• Weboodi

Kuntoutus_muutoksessa_kansi_235px.jpg

Kuntoutus muutoksessa

10.6.2011

Yhteiskunta tulee seuraavina vuosikymmeninä tarvitsemaan monialaista osaamista työkyvyn, työssä jaksamisen, ammatillisen kuntoutuksen, työllistymisen, toimintakyvyn ja arjessa selviytymisen alueilla.

Kuntoutus tukee ihmistä erilaisissa muutostilanteissa, jotka voivat liittyä sairastumiseen, työttömyyteen, syrjäytymiseen tai muihin elämän riskitilanteisiin. Myös kuntoutus toimintamuotona on muutoksessa. Väestön työkyvyn säilyminen, työssä jaksaminen, hyvä toimintakyky ja arjessa selviytyminen ovat tulevien vuosikymmenten suuria haasteita suomalaisessa yhteiskunnassa. Teoksessa  tarkastellaan erilaisia kuntoutukseen liittyviä muutostilanteita yksilön, palvelujärjestelmän ja yhteiskunnan näkökulmasta. Yhteistä eri lähestymistavoille on nähdä kuntoutuja aktiivisena toimijana ja kuntoutus tämän toimijuuden tukijana.

Kuntoutus muutoksessa tarjoaa monipuolisen katsauksen kuntoutustieteen ja kuntoutuksen tutkimuksen nykykeskusteluihin ja tulevaisuuden haasteisiin. Kirjoittajakuntaan kuuluu eturivin asiantuntijoita ja tutkijoita kuntoutusalan keskeisistä organisaatioista ja Lapin yliopistosta. Teos soveltuu oppikirjaksi yliopistoihin ja korkeakouluihin. Se on hyödyllistä luettavaa myös kaikille kuntoutuksen parissa työskenteleville.

Sisällys:

Johdanto

Osa I Työelämän muutos, jaksaminen, osallisuus

Työ muuttuu – kehittyykö kuntoutus?
Katariina Hinkka, Liisi Aalto, Rainer Grönlund ja Marketta Rajavaara

Esimiesvalmennus osana kuntoutusinterventiota Systeeminen näkökulma ikääntyvien työntekijöiden kuntoutukseen
Johanna Sirviö ja Marja-Liisa Kauhanen

Vaikuttaako sukupuoli työkyvyn kokemiseen ja määrittymiseen?
Helena Kangasniemi

Kuntoutus ei aina käynnisty. Tutkimus ennakkopäätöksen tai kuntoutuskehotuksen saaneista työeläkevakuutetuista
Johanna Estama ja Anne-Mari Arola

Asiakaslähtöisyys, tiedonsaanti ja tuki kuntoutusprosessissa. Esimerkkinä työeläkekuntoutus
Kristiina Härkäpää, Aila Järvikoski ja Raija Gould

Työttömien ammatillisen kuntoutuksen kysymys
Vappu Karjalainen

Työ kuntoutuksen tavoitteena. Kompassi-projekti Lapin palveluverkostossa
Aila Järvikoski, Marja-Liisa Vaara, Kristiina Härkäpää, Tarja Juopperi ja Pirjo Matinmikko

Osa II Vuorovaikutus, yhteistyö, toimijuus

Vammaisuuden teoriat ja kuntoutuksen problematiikka
Jari Lindh ja Asko Suikkanen

Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien kokemuksia psykososiaalisesta kuntoutuksesta
Marjo Romakkaniemi ja Sanna Väyrynen

Kehysanalyysi katkaisuhoidon ja päihdekuntoutuksen todellisuuksien erittelyssä
Marjut Jounila ja Eija Lampela

Terapeuttinen yhteistoiminta
Toini Harra

Aivohalvauskuntoutus ja toimijuuden mahdollisuudet
Merja Reunanen

Vaikea kipu moniammatillisen kuntoutuksen ongelmana
Heikki Hurri

Kuntoutukseen osallistuneiden lasten vanhempien kokemuksia arjen sujumisesta ja kuntoutusosallisuudesta
Jaana Paananen

Psyykkisesti oireilevien lasten ja nuorten perhekuntoutus
Ritva Linnakangas ja Pirjo Lehtoranta

Kuntoutujien käsityksiä kuntoutuksesta ja kuntoutumisesta
Marja Koukkari

Osa III Palvelujärjestelmä muuttuu – mutta miten?

Kuntoutus työterveyshuollossa ja työuran pidentämistä koskevissa tavoitteissa
Pirjo Juvonen-Posti, Juha Liira ja Jorma Järvisalo

Vammaiset markkinoistuvissa palveluissa. Tehokkuuden ja oikeuksien arvioinnin näkökulma
Keijo Piirainen