• Weboodi
  • Moodle
Taide ja muotoilu

Kuvakulmia_kansi_235px.jpg

Kuvakulmia. Puheenvuoroja kuvista ja kuvallisesta kulttuurista

15.3.2006

Teos tarjoaa näkökulmia kuvien aineistolähtöiseen tulkintaan ja avaa kuvatutkimuksen monitieteisiä lähestymistapoja.

Kuvat ympäröivät meitä kaikkialla, niin kodin piirissä kuin julkisissa tiloissa. Myös medioiden välittäminä kuvat tulevat osaksi jokapäiväistä elämäämme. Kuvilla osallistutaan muun muassa identiteettien rakentamiseen, kulttuuristen ihanteiden tuottamiseen ja viestien välittämiseen. Kuvat voivat myös olla osa taiteellista itseilmaisua, jossa kulttuurisia ihanteita vastustetaan tai jossa tietty kuvan tekemisen käytäntö omaksutaan osaksi taiteellista työskentelyä.

Teoksessa analysoidaan kulttuuristen kuvastojen merkityksiä ja rakenteita. Kuvia lähestytään taiteellisina, yhteisöllisinä ja kulttuurisina ilmiöinä. Analyysin kohteina ovat internetin valokuvagalleriat, perhevalokuvat, valokuvataiteelliset omakuvat, mainoskuvat, koulun kuvataidetyöt, animaatioelokuva sekä puupiirrokset.

Teos soveltuu media- ja taiteentutkimuksen sekä kuva-analyysiä aloittelevan tutkijan oppikirjaksi. Kirja sopii luettavaksi myös kaikille visuaalisesta kulttuurista kiinnostuneille.

Kuvakulmia Verkkokauppa Juveneksessa

Sisällys:

Lukijalle

I osa: Tulkintoja valokuvista

Marjo Laukkanen
Nähdä ja näkyä netissä. Valokuvagalleriat yhteisöllisyyden paikkoina

Seija Ulkuniemi
Parantavia paljastuksia. Yksityisvalokuvat taidekasvatuksellisena välineenä

Mari Mäkiranta
Kamera kääntyy itseen. Valokuvataiteellinen omakuva prosessina

II osa: Tulkintoja mainoskuvista

Mira Torvinen-Määttä