Uutinen, kuvituskuva 2

Läpimurto johtamisen tekoälyn kehityksessä

27.3.2018

Lapin yliopiston tutkimuksessa on tehty läpimurto johtamisen tekoälyn kehityksessä. Henkilöstöjohtamisen avuksi on kehitetty tekoäly, joka auttaa luomaan kestävää kilpailuetua työelämän laadun avulla.

Tutkimusjohtaja Marko Kesti on tehnyt henkilöstötuottavuuden tutkimusta yli kymmenen vuotta.

— Olen erittäin innostunut läpimurrosta. Olemme luoneet maailman ensimmäisen tekoälyavusteisen simulaation, joka analysoi ja neuvoo henkilöstövoimavarojen johtamisessa. Simulaatio poikkeaa täysin perinteisestä analytiikasta, koska se on rakennettu pelimuotoon. Olemme luoneet todellisuutta kuvaavan simulaatiomaailman, johon olemme kytkeneet tekoälyn, Kesti toteaa.

Simulaatio noudattaa Lapin yliopistossa kehitettyä henkilöstövoimavarojen tuotantofunktiota sekä johtamisen peliteoriaa, jolloin saadaan mukaan käyttäytymistieteet. Tekoäly ja simulaatio on toteutettu Markovin päätösprosessin, vahvistetun oppimisen ja Bellmanin hyötyfunktion avulla. Kaavat ovat tuttuja vahvan tekoälyn kehittäjille.

Kestin mukaan henkilöstöjohtajan ei tarvitse pelätä työpaikan puolesta vaan päinvastoin. Tekoälyn avulla henkilöstöjohtamisen arvostus nousee, koska se auttaa luomaan ylivoimaista kilpailuetua.

— Siitä tulee henkilöstöjohtajan oikea käsi, joka auttaa monella osa-alueella. Se on digitaalinen avustaja, joka sparraa ja neuvoo jokaista esimiestä henkilökohtaisesti. Se auttaa löytämään hyvät esimiesehdokkaat. Sen avulla luodaan henkilöstöstrategia, joka parhaiten tukee liiketoiminnan kehittämistä. Vaikutukset ovat laajat ja on ilmiselvää, että tuottavuushyödyt ovat merkittäviä, Kesti kertoo.

Tekoälyavusteinen simulaatio tekee erittäin tarkkaa liiketoiminta-analytiikkaa. Se mallintaa todellisuutta, etenkin kun simulaatioon laitetaan organisaation omat tiedot. Tekoäly neuvoo johtamiskäytännöt, joilla saadaan paras tulos sekä taloudessa että työelämän laadussa. Hyödyt arvioidaan tulevaisuuteen 12 kuukauden liukuvalla laskennalla. Tekoäly arvioi siis henkilöstökehittämistä investointina.

Simulaatiossa on skenaariot, jotka mallintavat organisaation haasteita, ongelmia ja mahdollisuuksia. Johtamiskäyttäytyminen vaikuttaa tuloksiin erilaisissa tilanteissa. Simulaatio pystyy ennustamaan tulevaa ja opastaa esimiestä toimimaan viisaasti. Tekoälyavusteisella opetuspelillä voi harjoitella turvallisesti työyhteisön johtamista ja oppia lyhyessä ajassa kokemukset, joiden saaminen kestää yleensä vuosia.

Tieteellinen läpimurto vie johtamisen tekoälyn kehittämistä vauhdilla eteenpäin.

— Näen peliteorian ja tekoälyn kehittämisen henkilöstöjohtamisessa erittäin lupaavana. Haluamme olla tällä haastavalla erikoistumisalueella maailman parhaita, Kesti toteaa.

Lisätietoja

Apulaisprofessori Marko Kesti
Tutkimusjohtaja
Lapin yliopisto/yhteiskuntatieteiden tiedekunta
marko.kesti(at)ulapland.fi

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK