• Weboodi
  • Optima
  • Moodle
28.11.2012

Lapin yliopistorakennusten sisäympäristöolosuhteita selvitetään laaja-alaisesti

Lapin yliopistolla selvitetään parhaillaan kaikkien ilmanvaihtojärjestelmien toimintaa. Loppusyksystä tehtyjen kuntotutkimusten ja mallihuonekokeiden raportteja odotellaan joulukuussa, ja johtopäätökset mahdollisista korjaustarpeista tehdään raporttien pohjalta. Suomen yliopistokiinteistöt Oy:n asiantuntijaraati kokoontuu joulukuussa pohtimaan F-siiven korjausvaihtoehtoja.

A‐siiven kuntotutkimus valmistuu loppuvuodesta

Kohteessa tehtiin sisäilma- ja kosteustekninen kuntotutkimus loka-marraskuun vaihteessa. Tutkimus toteutettiin samaan aikaan, kun yliopiston tilaamat homekoirat tekivät arviokäynnin kohteessa. Kuntotutkimuksen raportti valmistuu joulukuun alussa, minkä perusteella selviää, onko korjauksiin tarvetta. Tutkimuksissa havaittiin kiireellisiä korjaustoimenpiteitä edellyttäviä vaurioita tilan A119 ulkoseinärakenteissa, ja tilaan tehtiinkin välittömästi korjaussuunnitelma sekä korjaustyöt käynnistettiin. Näiden korjaustöiden arvioitu valmistuminen on tammikuussa 2013. Talotekniikkaselvitykset ovat parhaillaan käynnissä.

B-siiven kellarikerroksen tutkimukset valmiit

B-siiven kellarikerroksessa tehtiin rakenne- ja kosteusteknisiä tutkimuksia lattia- ja seinärakenteiden kosteusrasituksen selvittämiseksi. Tutkimukset tehtiin loka-marraskuun vaihteessa ja tutkimusraportti saadaan joulukuun alussa. Ilmanvaihdon selvitykset ovat menossa koko rakennuksessa.

D‐ ja E‐siipien jatkotutkimukset keskittyvät ilmanvaihdon toimintaan

D- ja E-siivissä tehtyjen tutkimusten perusteella kiireellisimpänä pidettiin ilmanvaihdon toiminnan selvittämistä, sillä havaintojen mukaan ilma ei vaihdu riittävästi. Tarvittaessa tehdään lisätutkimuksia korjaussuunnittelun tueksi. Metallityösalin riskit on myös arvioitava. Talotekniikkaselvitykset on aloitettu lokakuussa. Korjaussuunnittelu voidaan aloittaa vasta, kun kaikki tutkimustulokset ovat käytettävissä.

F‐siiven tutkimukset saatu päätökseen ja asiantuntijaraati arvioi korjausvaihtoehtoja

F‐siiven mittavat tutkimukset jatkuivat lokakuussa julkisivun, vesikaton ja piha‐alueiden kunnon tarkastelulla. Raportti on saatu. Suomen yliopistokiinteistöt Oy:n asiantuntijaraati kokoontuu Rovaniemellä 3.–4.12., jolloin käsittelyn alla on koko tutkimusaineisto ja korjausperiaatteiden valinta. Mallihuoneiden korjausten ja seurantamittausten raportti valmistuu joulukuun alussa, ja tuloksia käytetään korjaussuunnittelun lähtötietona.

Lisätietoja:
Jarmo Perkiö, johtava kiinteistönpidon asiantuntija, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, jarmo.perkio(at)sykoy.fi

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy
Suomen Yliopistokiinteistöt Oy omistaa, rakennuttaa ja vuokraa tiloja yliopistojen ja korkeakoulujen tarpeisiin pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kiinteistöalan tutkimus‐ ja kehityshankkeet ovat vahvasti läsnä yrityksen toiminnassa ja yritys on mukana kehittämässä kampusalueita kokonaisuuksina. Toiminnassa hyödynnetään vain alan parhaita asiantuntijoita ja toimijoita. Tavoitteena on kehittää innovatiivisia oppimisympäristöjä, jotka tukevat tutkimustyötä ja opiskelua.

Sisäympäristöongelmien ratkaisemisessa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ssä luotetaan monialaisen asiantuntijajoukon voimaan. Asiantuntijajoukkoon kuuluvat rakennusten kuntotutkimuksen, korjausrakentamisen, sisäilmastomittausten, talotekniikan, kiinteistönpidon, rakennusfysiikan ja lääketieteen asiantuntijoita. Lisäksi Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:llä on käynnissä useita tutkimus‐ ja kehityshankkeita moniongelmaisten rakennusten tunnistamiseen, tutkimiseen ja korjaamiseen liittyen. Tutkimusten ja selvitysten esiintuomat vauriot korjataan alan parhaita asiantuntijoita ja menetelmiä hyödyntäen.