Taideuutiset
26.2.2009

Opiskelijat tyhjensivät potin Vuoden lehtikuvat -kilpailussa

Lapin yliopiston audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelijat Jussi Leinonen ja Anssi Jokiranta menestyivät loistavasti Vuoden lehtikuvat -kilpailussa.

Jussi Leinonen valittiin vuoden lehtikuvaajaksi. Lisäksi hänen kuvansa kirjailija Elvi Löhösestä valittiin vuoden henkilökuvaksi ja hän sai kunniamaininnan Vuoden kotimaan reportaasi -sarjassa. Anssi Jokiranta puolestaan voitti Vuoden urheilukuva -kategorian lumilautailukuvallaan. Sekä Leinonen että Jokiranta opiskelevat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa audiovisuaalista mediakulttuuria viidettä vuotta.

Jussi Leinoselle valinta vuoden lehtikuvaajaksi ja kilpailun lähes koko pajatson tyhjentäminen oli suuryllätys.

– Ei minunlaisiani ihan uransa alkuvaiheessa olevia kavereita ole ennen palkittu, Lapista nyt ainakaan, Leinonen toteaa.

– Ensimmäisen filmirullani kuvasin vuonna 2004 tullessani opiskelemaan Lapin yliopistoon. Se rulla katkesi kameraan, kun en osannut käyttää kameraa kunnolla, jännitti niin kovasti. Siitä lähtien olen tiennyt, mitä haluan tehdä. Ajan mittaan oma tyyli ja kiinnostus ovat kääntyneet lehtikuvaukseen, tai yleensäkin elämän kuvaukseen.

Leinonen arvioi, että kilpailussa menestyksen salaisuus oli asenne.

– Kun Keskipohjanmaa-sanomalehti antoi viime kesänä minulle kesäkuvaajana näytönpaikan, linjana oli suhtautua jokaiseen kuvauskeikkaan sairaalloisella vakavuudella. Ei väheksytty mitään, ja jokainen aihe ansaitsi saman kohtelun.

Leinoselle mieluisimpia kuvauskohteita ovat ihmiset.

– Ihmiset heidän tekemisissään, kadulla, kotona, töissään. Lehtikuvaajana oleminen antaa mahdollisuuden mennä erilaisten ihmisten elämään hetkeksi, dokumentoida sitä, Leinonen pohtii.

Taiteen maisterin tutkintoon johtavien opintojensa loppuvaiheessa Leinosella on ajatuksena tutkia omaa valokuvaustaan.

– Haluaisin tallentaa oman käytökseni, valintani ja reaktioni videokameralla. Tästä voisin sitten tutkia, kuinka valinnat ja eleet vaikuttavat kuvan todellisuuteen; miten minä valokuvaajana muokkaan sitä elämää, jota yritän kuvata.

Vuoden lehtikuvaajan valinnassa kilpailun tuomaristo etsi kuvasarjoista lehtikuvauksen koko kirjoa hyvin toteutettuna. Leinosta tuomaristo arvioi monipuoliseksi osaajaksi, jolla on taitoa kuvata sekä mustavalkoista että värikuvaa. Hänellä on vahva oma tyyli, ja hän erityisesti rajaa kuvansa täydellisesti. Vuoden henkilökuva -sarjan voittoa tuomaristo perustelee kuvan yksinkertaisella kauneudella ja hiljaisuudella. Kuvassa olevan kirjailija Elvi Löhösen vaatteiden ja taustalla olevan Kokkolan kirjaston kiviseinän muodostama yhdistelmä on fantastinen.

Urbaania urheilukuvausta

Myös Anssi Jokirannalle Vuoden urheilukuva -palkinto oli mieluisa tunnustus. Voitokkaaseen kuvaan Jokiranta on tallentanut lumilautailijan lähes keskellä yötä Rovaniemellä Arktikum-talon lähimaastossa urbaanissa ympäristössä. Tuomaristo kehuikin urheilukuvalle epätavallista ympäristöä. Kuva näyttää samanaikaisesti korkeatasoisen urheilusuorituksen ja valokuvaajan luovuuden, jolla hän vangitsee hetken.

Jokiranta kuvaa etenkin lumilautailua. Lisäksi hän on tehnyt lehtikuvauksia freelancerina viitisen vuotta eri lehtiin. Vuosia valokuvauksen parissa on kuitenkin kertynyt jo kymmenisen.

– Lumilautailun kuvaamisessa pitää saada hetkestä kiinni. Laji on näyttävä ja siinä tehdään temppuja, jotka halutaan taltioida, kun ne lopulta onnistuvat lukemattomien yritysten jälkeen. Tämän vuoksi lajia myös kuvataan paljon. Onkin mielenkiintoista, miten lumilautailun parista tulee paljon hyviä valokuvaajia, Jokiranta aprikoi.

Jokirannan tähtäimessä siintää taiteen maisterin tutkinto ja työ valokuvauksen parissa. Opinnoistaan hän kiittelee etenkin taiteiden tiedekunnan valokuvauksen sivuaineopintoja.

– Opetus on ollut hyvää ja opettajat kannustavia, Jokiranta kehaisee.

Vuoden lehtikuvat -kilpailu

Tänä vuonna Vuoden lehtikuvat -kilpailuun osallistui ennätysmäärä kuvaajia, 113. Myös kuvia oli enemmän kuin koskaan, liki 2 900.

Kisan tuomareina toimivat valokuvaaja Lars Bech Kööpenhaminasta, Valokuvakeskus Nykyajan projektijohtaja ja kuraattori Ulrich Haas-Pursiainen Tampereelta sekä WSOY:n kuvatoimittaja Kati Koivikko Helsingistä.

Voittajakuvista ja haastajista koostettu näyttely on esillä 21.2.–22.3.2009 Tampereella Taiderakennus TR1:ssä. Näyttelyssä on esillä noin 130 kuvaa 45 kuvaajalta. Osa näyttelyn kuvista on esillä Kuopion VB-keskuksessa 4.9.–11.10.2009. Vuoden Lehtikuvat 2008 -kilpailusta julkaistaan myös kirja.

Suomen Lehtikuvaajat ry on järjestänyt kilpailua vuodesta 1962. Kilpailun tarkoituksena on koota yhteen vuoden uutistapahtumia ja ylläpitää lehtikuvauksen tunnettavuutta. Kisaa käydään parhaan lehtikuvaajan, lehtikuvan, uutiskuvan, henkilökuvan, urheilukuvan, ulkomaisen reportaasin ja kotimaisen reportaasin sarjoissa. Vuoden Lehtikuvat 2008 -kilpailun pääyhteistyökumppani on Canon.

Lisätietoja:
Jussi Leinonen, p. 040 719 2924, www.strap-photos.com/jussi

Anssi Jokiranta, p. 040 716 2402, www.anssijokiranta.com
Voittoisat kuvat: http://www.suomenlehtikuvaajat.fi/vuodenlehtikuvat/

Tiedote / Lapin yliopisto / Viestintä / Sari Väyrynen


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK