• Weboodi
  • Owa
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Taiteiden tiedekunnan uutiset
 
padkonffa.jpg

Osallistavaa kehitystä taiteen keinoin

8.6.2018

Lapin yliopistossa järjestetään osallistavaa kehitystä taiteen keinoin tarkasteleva kansainvälinen Participatory Development through Art (PAD) -konferenssi 15.–17. elokuuta. Siihen osallistuu tutkijoita, taiteilijoita, järjestötoimijoita ja aktivisteja ympäri maailmaa, muun muassa Etelä-Afrikasta, Marokosta, Kanadasta, Etelä-Koreasta, Italiasta ja Espanjasta.

Konferenssi käsittelee laaja-alaisesti kulttuuriin, taiteeseen, aktivismiin ja alkuperäiskansojen oikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Keskeinen teema on osallistava kehitys, joka tapahtuu lähtökohtaisesti aina yhteisöjen omilla ehdoilla. Suuren merkityksen tällöin saavat moninaiset tutkimuseettiset kysymykset, dialogisuus, yhteisöllisyys ja yhdessä tekemiseen perustuvat menetelmät.

Molemmat konferenssiin kutsutut pääpuhujat työskentelevät alkuperäiskansoihin liittyvien teemojen parissa. Teatteriohjaaja ja saamelaisaktivisti Pauliina Feodoroff tekee työssään näkyväksi perinnetiedon lisäksi erilaisia, erityisesti ekologiaan ja taiteeseen liittyviä tietämisen tapoja. Tutkija-aktivisti Deborah Simmons on työskennellyt pitkään Kanadan alkuperäiskansojen kanssa keskittyen erityisesti maankäyttöön liittyviin kysymyksiin. Hän toimii myös apulaisprofessorina Toronton yliopistossa.

Konferenssi koostuu tieteellisistä esityksistä ja käytännöllisistä työpajoista, joissa osassa tehdään taidetta yhdessä osallistujien kanssa. Työpajoissa muun muassa kudotaan yhdessä, tutustutaan koptiseen kirjansidontaan ja harjoitellaan kehollista vuorovaikutusta sekä yhteisöllistä tarinankerrontaa.

Konferenssin aloittaa Kalahari Highway -taidenäyttelyn avajaiset. Näyttely esittelee muun muassa afrikkalaisiin alkuperäiskansoihin kuuluvien San-yhteisöjen kanssa tuotettuja taideteoksia. Teokset on toteutettu osallistavissa työpajoissa Namibiassa ja Etelä-Afrikassa yhdessä nuorten kanssa Participatory Development with Youth (PARTY) -hankkeen aikana. Kansainvälisen PARTY-hankkeen tavoitteena on ollut tuottaa yhdessä nuorten kanssa voimaannuttavia menetelmiä ja työkaluja, joiden avulla he voivat kehittää itseään ja omia yhteisöjään.

PARTY-hankkeen lisäksi konferenssia ovat tukeneet UniPID (Finnish University Partnership for International Development), Cumulus (International Association of Universities and Colleges of Art, Design and Media) ja Suomen YK-liitto.

Konferenssi on avoin kaikille kiinnostuneille ja osallistuminen on maksutonta. Osallistujia pyydetään rekisteröitymään sähköisen järjestelmän kautta 1.8. mennessä.

Konferenssin työskentelykieli on englanti.

Tervetuloa!

Lisätietoja:

PARTY-hankkeen projektipäällikkö Maija Rautiainen
puh. 040-485 0489
maija.rautiainen@ulapland.fi

PAD-konferenssin www-sivut www.ulapland.fi/pad
PARTY-hankkeen www-sivut www.ulapland.fi/party

Kalahari Highway -taidenäyttely

Näyttely on Valo Galleriassa, Arktikumissa.
Näyttely on avoinna Arktikumin aukioloaikoina ja sinne on vapaa pääsy.
Näyttelyn avajaiset ovat keskiviikkona 15.8. klo 18:00–20:00.
Näyttely on avoinna 16.8.–16.9.2018.
Osoite: Galleria Valo, Arktikum, Pohjoisranta 4, 96200 Rovaniemi.
Arktikumin aukioloajat: 16.8.–31.8. ma-su 9:00–18:00; 1.9.–16.9. ti-su 10:00–18:00, maanantaisin suljettu.
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK