Väitöskirjat

Alaraisanen_kansi_235px.jpg

Palkitseminen työelämässä. Palkitsemisen todellisuus suomalaisilla työmarkkinoilla johtavassa asemassa työskentelevien näkökulmasta

23.5.2014

Pekka Alaräisänen

Tämä tutkimus käsittelee palkitsemista johtavassa asemassa työskentelevien kokemana; mikä on palkitsemisen nykytila ja mitkä ovat sen kehitystarpeet.

Palkitsemisen tarkoituksena on kannustaa ihmisiä aiempaa parempaan työsuoritukseen, mutta talouden vauhdittaminen ja tuloksellisuuden tavoittelu ovat luoneet haasteen palkitsemiselle. Usein kysytään, miten saataisiin ihmisistä vielä enemmän irti. Jatkuvalle tehokkuuteen pyrkimiselle onkin muodostunut vastavoimia. On yhä enemmän ihmisiä, jotka ovat olleet oravanpyörässä niin kauan, että heidän intresseissään ei ole enää urakehitys, raha tai hurja työtahti. Tämän työntekijäporukan tavoitteena voi olla rauhallisempi elämä ja hitaampi työskentelyvauhti, perhe-elämään ja harrastuksiin panostaminen, ylipäänsä ajankäytön saaminen omaan hallintaan.

Ovatko siis slow life, downshifting ja tehokkaat työaikajoustot keinoja palkita ihminen, jolle raha ei ole enää merkityksellisessä asemassa? Oikeanlaisella palkitsemisella
on mahdollista motivoida ja sitouttaa ihmisiä yhteisiin tavoitteisiin myös silloin, kun arvot ovat muuttuneet, eikä taloudellinen vastine työstä enää merkitse sitä mitä aikaisemmin.

Open_Access_logo_40px.png