• Weboodi
Uusimmat julkaisut

Politiikka, talous ja työ. Lestadiolaisuus maailmassa

22.2.2019

Miten lestadiolaisuus ja lestadiolaiset vaikuttavat “maailmassa”? Millaista valtaa ja resursseja liikkeellä on?

Lestadiolaisuus on Suomen suurin herätysliike. Jäsenilleen lestadiolaiset yhteisöt muodostavat ennen kaikkea hengellisen kodin. Yhteiskunnan näkökulmasta lestadiolaisuus on kuitenkin paljon muutakin. Lestadiolaisten yhteisöjen ja verkostojen sosiaalinen vaikutus on paikallisesti usein huomattava. Lisäksi liikkeen uskonnolliset painotukset ovat tukeneet osallistumista yhteiskunnalliseen toimintaan usein varsin suoraan. Aktiivisimmillaan lestadiolaiset ovat olleet puoluepolitiikassa ja yrityselämässä.

Kokoomateos "Politiikka, talous ja työ. Lestadiolaisuus maailmassa" valottaa herätysliikkeen roolia maallisessa yhteiskunnassa, alueella, jota liikkeen piirissä kutsutaan ”maailmaksi”. Miten lestadiolaisuus ja lestadiolaiset tarkkaan ottaen ”maailmassa” vaikuttavat? Millaista poliittista ja taloudellista valtaa liikkeellä ja sen jäsenillä on? Miten liikkeen uskonnollinen opetus suhtautuu erilaisiin yhteiskunnallisiin toimintoihin?

Teoksen artikkelit edustavat eri tieteenaloja historiantutkimuksesta yhteiskuntatieteisiin ja taiteen tutkimukseen. Vanhoillislestadiolaisuuden lisäksi kirjassa käsitellään muun muassa rauhansanalaisuutta ja lestadiolaisuuden eri suuntien merkitystä saamelaisalueilla.

Teoksen ovat toimittaneet Lapin yliopiston tutkijat Aini Linjakumpu, Tapio Nykänen, Tiina Harjumaa ja Sandra Wallenius-Korkalo. Muina kirjoittajina kirjassa ovat Helsingin yliopiston kirkkohistorian professori Jouko Talonen, historiantutkija Mauri Kinnunen, vapaa tutkija Gerd Snellman, väitöskirjatutkija Sini Erholtz ja taiteilija-tutkija Kalle Lampela.

Aini Linjakumpu, Tapio Nykänen, Tiina Harjumaa & Sandra Wallenius-Korkalo (toim.)
Politiikka, talous ja työ. Lestadiolaisuus maailmassa
ISBN 978-952-310-933-9 (nid.)
ISBN 978-952-310-932-2 (pdf)
291 sivua