• Weboodi
  • Moodle
Väitöskirjat

9789523370449.jpg

Psykologiset sopimukset akateemisessa johtamisessa. Tapausesimerkkinä yliopistojen keskijohto

15.2.2018

Riitta Nurkkala

Suomalaisissa yliopistoissa on viime vuosina toteutettu sekä rakenteellisia että hallinnollisia uudistuksia. Kiristynyt taloudellinen tilanne, toiminnan tehostaminen, kansainvälistyminen, digitalisaatio sekä uudet johtamistavat arviointi- ja raportointijärjestelmineen ovat aiheuttaneet merkittävän johtamisympäristön muutoksen. Johtajuus ja johtaminen ovat nousseet keskeisiksi yliopistotyötä raamittaviksi tekijöiksi.

Tutkimuksessa tarkastellaan yliopistojen dekaanien tai vastaavien yksikköjohtajien työtä heidän psykologisten sopimustensa pohjalta. Psykologisilla sopimuksilla tarkoitetaan työntekijän ja työnantajan ääneen  lausumattomia odotuksia ja velvollisuuksia työsuhteessa. Tässä kirjassa esitettävä tutkimus tuo uuden lähestymistavan psykologisten sopimusten tutkimukseen. Kirja avaa näköaloja akateemisen keskijohdon psykologisten sopimusten merkitykseen ja tarkastelee niiden toteutumista johtamistyössä.

Tutkimus antaa mahdollisuuden kiinnittää huomiota akateemiseen työhön ja johtamisen luonteeseen sekä johtamisvälineisiin kiinnittyvään tieteelliseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Teos on tarkoitettu kaikille yliopistojen toiminnasta ja johtamisesta kiinnostuneille, erityisesti tutkijoille, opiskelijoille ja yliopistojen johtamis- ja kehittämistyöhön osallistuville.

Open_Access_logo_40px.png