Väitöskirjat
 
9789523370975.jpg

Saamelaisen varhaiskasvatuksen toteutus Suomessa

5.11.2018

Marikaisa Laiti

Tämän tutkimuksen keskiössä on saamelaisen varhaiskasvatuksen toteutus, jolla vahvistetaan lasten saamen kielen kehitystä, kulttuuriin kasvamista ja identiteettiä. Alkuperäiskansan varhaiskasvatuksella on omaan kulttuuriin ja kieleen kasvattamisen tehtävä. Tutkimus perustuu varhaiskasvattajien kertomuksiin arjen toteutuksesta. Saamelaiselle varhaiskasvatukselle on tyypillistä lasten luontosuhteen kehittäminen ja mahdollisuudet kokeilla itse saamelaiseen kulttuuriin kuuluvia elementtejä. Tutkimus osoitti, että arjessa seurattiin tai jäljiteltiin kulttuuriin kuuluvia toimintoja ja tapoja silloinkin, kun autenttinen kokeminen ei ollut mahdollista. Saamen kulttuuria ja kieltä käsiteltiin paikalliseen ekologiaan sopivalla, kulttuurisesti kestävällä tavalla.

Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää niin käytännön arjessa kuin saamelaisen varhaiskasvatuksen kehittämisessä. Lisäksi tutkimus tuottaa tärkeää tietoa kielten ja kulttuurien vahvistamisen tavoista varhaiskasvatuksessa saamelaisalueella ja sen ulkopuolella.

Open_Access_logo_40px.png
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK