• Weboodi
Yhteiskunta ja ihminen

Sanoja_ja_tekoja_kansi_235px.jpg
Kannen kuva: Jari Koskinen

Sanoja ja tekoja. Dynaamisen aluekehityksen haasteita ja tulevaisuuskuvia

14.11.2011

Raikas näkökulma ajankohtaiseen aluekehitys- ja innovaatiokeskusteluun.

Teoksen nimi kuvaa hyvin sen keskeistä lähtökohtaa: halua peilata aluekehitystyön ja innovaatiotoiminnan eri ulottuvuuksia niin visioiden, skenaarioiden ja teorioiden (sanat) kuin käytännön toimenpiteiden ja konkreettisten ruohonjuuritason askelmerkkien (teot) kannalta.

Antologian tavoitteena on tarjota raikas ja moniääninen katsaus ajankohtaisiin aluekehitysteemoihin. Mukana kokonaisuudessa on tieteellisten tarkastelujen ohella esseemäisempiä aikalaiskirjoituksia, erilaisia innovaatiopohdiskeluja sekä kiinnostavia aluekehitysesimerkkejä niin Suomesta kuin ulkomailta.

Teoksen kirjoituksissa tarkastellaan muun muassa ajan ja paikan henkeä, innovaatiojärjestelmiä ja -ympäristöjä, tulevaisuuden tutkimusta ja ennakointiprosesseja, imago- ja brändiulottuvuuksia sekä yliopistokentän ajankohtaisia kehitysnäkymiä – mukaan lukien yliopistouudistuksen ja niin sanotun kolmannen tehtävän asettamat ajankohtaiset haasteet.

Sisällys:

Esipuhe. Sanoja ja tekoja

Sam Inkinen
(S)aatteeksi. Systeemisen muutoksen, ketterän aluekehityksen ja innovaatiodynamiikan ajankohtaisia haasteita

Sanoista tekoihin globaalissa maailmassa

Sam Inkinen
Ajan ja paikan henki. Keskeisiä lähtökohtia ja tulevaisuusnäkökulmia luovan ja innovatiivisen aluekehityksen tueksi

Jari Kaivo-oja
Uusi ennakoiva aluekehitys. Aktiivista ennakointia, ketterää suunnittelua ja proaktiivista innovaatiotoimintaa verkostojen maailmassa

Mauri Ylä-Kotola
Lapin korkeakoulukonserni tutkimuksen ja aluekehityksen leikkauksessa

Juha Perttula
Toimintaa, kommunikaatiota ja yhdessä-olemista. Ajatuksia yliopistosta yhteiskunnassa

Jari Stenvall & Jari Kaivo-oja & Pasi-Heikki Rannisto
Yhteisöllisten innovaatiojärjestelmien kehittäminen ja yliopistojen uusi rooli

Riitta Heikkinen-Moilanen
Quo vadis? Heijasteita yliopistollisesta aluekehitystoiminnasta

Sam Inkinen & Juuso-Ville Gustafsson
”Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta tulevaisuudet voi keksiä”. Näkökulmia aluekehitystyöhön, huomisen ennakointiin ja innovaatiodynamiikkaan

Sam Inkinen & Joona Pietarila
Verkostot, valinnat ja rohkea toiminta. Näkökulmia systeemiseen innovaatiotoimintaan ja dynaamiseen aluekehitykseen

Jari Koskinen
Alueiden ja paikkojen brändääminen

V. A. Heikkinen
Mihin skene menee? Kaupallisista magneeteista ekovisioihin

Sanoista tekoihin Lapissa

Juha Narkilahti & Jari Luoma-aho
Kemijärvi

Tuula Häyrinen
TravEd Pyhä. Ammatillisen koulutuksen kehittäminen osana Itä-Lapin matkailustrategiaa

Petri Muje
Havaintoja Tunturi-Lapin nykytilanteesta ja tulevaisuudesta.

Aulikki Heinonen
Helmet ja haasteet Tunturi-Lapin kehityksessä