• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan uutiset
 
Uutinen, kuvituskuva 3

Suomen ensimmäinen kliinisen bioetiikan seminaari Lapin yliopistolla elokuussa

15.6.2018

ProSoc-tutkimusryhmä järjestää torstaina 16.8. Lapin yliopistolla yhteistyössä Syöpäsäätiö sr:n ja Bioetiikan instituutti ry:n kanssa seminaarin terveydenhuollon etiikan uusista keskustelun ja päätöksenteon rakenteista.

Seminaarissa esitellään ja pohditaan terveydenhuollon organisaatioissa maailmalla laajalle levinneitä kliinisen bioetiikan keinoja eli organisaatioiden rakenteita ja toimintatapoja, joilla tuetaan terveydenhuollon eettisten valintojen tunnistamista ja käsittelyä. Terveydenhuollon arkietiikan käsittely tukee potilaiden hyvää hoitoa, ammattilaisten työssä jaksamista, työyhteisön toimintaa sekä auttaa organisaatioita vaalimaan kansalaisten luottamusta.

Suomessa kliininen bioetiikka ja sen uudet terveydenhuollon avaukset ovat yhä suhteellisen tuntemattomia ja huonosti vakiintuneita. Nämä etiikan teemat ovat ajankohtaisia terveydenhuollon kohdatessa laajasti haasteita muun muassa taloudellisten paineiden, hoidon teknologisen ja tieteellisen kehityksen sekä sote-uudistuksen myötä.

Seminaari tuo yhteen suomalaisia ja ulkomaalaisia aiheen asiantuntijoita ja aihepiiristä kiinnostuneita tahoja, kuten terveydenhuollon ammattihenkilöstöä ja hallintoa, potilasjärjestöjen edustajia sekä aihepiirin tutkijoita, oppimaan lisää teemasta ja pohtimaan yhdessä alan kehitys- ja soveltamismahdollisuuksia Suomessa. Seminaarin kielinä toimivat suomi ja englanti.

Seminaarin pääpuhujana ja kommentaattorin roolissa toimii Harvardin yliopiston bioetiikkakeskuksen johtaja Christine Mitchell, joka lukeutuu alan kansainvälisesti arvostettuihin asiantuntijoihin ja kouluttajiin. Seminaarin yhteydessä toteutetaan myös työryhmämuotoinen tapaaminen seuraavana päivänä 17.8.2018, jolloin Mitchell kommentoi Suomessa toteutettavia tutkimuksia ja uusia avauksia. Myös tähän ohjelmaan on mahdollista osallistua (osallistumisesta toivotaan erillistä mainintaa ilmoittautumisessa).

Johdatuksena aiheeseen on verkossa luettavissa pamfletti ”Miten bioetiikka voi muuttaa suomalaista terveydenhuoltoa?” osoitteessa: https://kaks.fi/julkaisut/bioetiikka-muuttaa-suomalaista-terveydenhuoltoa

Lisätietoja

Professori Timo Aarrevaara (timo.aarrevaara@ulapland.fi), hallintotieteen yliopisto-opettaja Heikki Saxén (heikki.saxen@ulapland.fi)

Sitovia ilmoittautumisia pyydetään sähköpostilla osoitteeseen heikki.saxen@gmail.com  viimeistään 9.8.2018. Tiedoksi nimi, tausta ja yhteystiedot. Samalla on mahdollista esittää toiveita käsiteltäviksi etiikan aiheiksi. Seminaari on avoin ja maksuton alan asiantuntijoille, terveydenhuollon ammattilaisille ja hallinnolle sekä muille terveydenhuollon toimijoille, kuten potilasjärjestöjen edustajille. Tarkempi tilatieto ja seminaariohjelma lähetetään sähköpostilla ilmoittautuneille myöhemmin.

Ohjelma: torstai 16.8.2018

Seminaarin tila: LS2
11.45 – 12.15 Ilmoittautuminen ja kahvi
12.15 – 12.30 Lapin sairaanhoitopiirin terveiset, johtajaylilääkäri Jukka Mattila, LSHP
12.30 – 12.45 Lyhyt johdatus aiheeseen, bioetiikan tutkija Heikki Saxén, Lapin yliopisto
12.45 – 13.45 Clinical bioethics, johtaja Christine Mitchell, Harvardin yliopisto 13.45 – 14.00 Kommenttipuheenvuoro: pääsihteeri Sakari Karjalainen, Syöpäsäätiö sr
14.00 – 15.00 Lounas
15.00 – 15.30 Moral case deliberation and “genethics”—experiences of applying bioethics in patient care, perinnöllisyyslääketieteen ylilääkäri Tanja Saarela, Tays 15.30 – 16.00 The place of economics and business models in priority settings, toimitusjohtaja Samuli Saarni, OP
16.00 – 16.15 Kahvi
16.15 – 16.45 Ethical aspects of conducting research in hospital, yliopettaja Arja Halkoaho, TAMK
16.45 – 17.15 Clinical bioethics and personalized medicine, bioetiikan tutkija Salla Saxén, Itä-Suomen yliopisto
18.30 Illallinen (omakustanteinen)

Perjantai 17.8.

Workshop tilassa LS 20 klo 9:15-14:00

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK