haataja_kunaikaaon_550px.jpg
Ella Haataja: otos teoksesta Kun aikaa on. 2018. Akryyli ja sekatekniikka kankaalle.

Suorittamisen kritiikkiä, kiireettömyyttä, yhteisöllisiä paikkakokemuksia, virtuaalisia nuotiohetkiä ja tilallisuutta pohdiskelevaa tekstiilitaidetta F-talon gallerioissa

9.11.2018

Syyskauden neljäs näyttelykokonaisuus avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantai-iltana 12. marraskuuta klo 18–19.30. Ella Haatajan kiireettömyyden kokemusten saattelemia maalauksia nähdään Galleria Seinässä. Melanie Sarantoun ja Daria Akimenkon yhteisötaidenäyttely Galleria Hämärässä tarkastelee paikkakokemuksia, kohtaamisia sekä niiden välittymistä sanallisen ja kuvallisen kerronnan keinoin. Jonna Kalliomäen ja Osku Tuomisen näyttely kutsuu rauhoittumaan virtuaalinuotion äärelle Galleria Kiloon, ja Saara Karttusen suorituskeskeistä yhteiskuntaa kritisoivaan audiovisuaaliseen teokseen pääsee tutustumaan Galleria Lyhdyssä. Galleria Kajossa nähdään tekstiilitaiteen sivuaineopiskelijoiden tilallisuutta käsitteleviä teoksia. Galleria Kopiossa jatkuu Tanja Joonan ja Joonas Volan taiteellisia tulkintoja saamelaisuudesta urbaanissa ympäristössä esittelevä näyttely. Tervetuloa näyttelyiden avajaisiin sekä tutustumaan F-talon uuteen näyttelytarjontaan!


Galleria Seinä

Ella Haataja:
Kun aikaa on
13.–29.11.2018
Avajaiset maanantaina 12.11.2018 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Ella Haatajan näyttely kuvaa matkaa, jonka sysäsi liikkeelle jatkuva kiire ja tunne siitä, ettei aikaa taiteelle näyttänyt löytyvän. Kevään vaihto-opintojen aikana hän sai onnekseen kokea kiireettömyyden ja sen tarjoaman mahdollisuuden läsnäololle ja havainnoinnille. Aika sopi ihastuttavasti yhteen taiteen tekemisen kanssa.

– Huolettomuus. Se näkyy kaikkialla. Ihmisten tavassa liikkua paikasta toiseen, aikataulujen venyvyydessä, rakennusten hitaassa rappeutumisessa. Olen käyskennellyt hiljalleen pienillä kujilla ja kuvaillut kauniin värikkäitä rakennuksia, jotka rapistuvat hiljalleen. Olen ihastellut eriparsia yksityiskohtia, huolettomia maaliroiskeita, kummallisia väriyhdistelmiä ja päällekkäisiä maalikerrostumia. Kaikki ympärilläni on huolettomuudessaan niin kaunista, kuin maalauksessa, kuvailee Haataja.

Kun aikaa on -näyttelyssä on esillä osan Haatajan vuoden takaisen näyttelyn maalauksista, vaihdossa maalaattu teospari sekä vastikään maalaattu teos. Maalaukset on tehty kankaalle ja levylle akryylivärejä, öljyvärejä, hiekkaa, paperia ja kipsinauhaa käyttäen.

Ella Haataja on kuudennen vuosikurssin lähes valmistunut kuvataidekasvatuksen opiskelija. Näyttely on osa hänen kuvataiteen syventäviä sivuaineopintojaan.

Lisätietoja:
Ella Haataja
+358 40 090 1972
ella_haataja(at)hotmail.comGalleria Hämärä

Dr Melanie Sarantou ja Daria Akimenko:
Place(less)ness
13.–29.11.2018
Avajaiset maanantaina 12.11.2018 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


sarantou_akimenko_web.jpg
Otteita näyttelyssä esillä olevista valokuvista. Kollaasi: Daria Akimenko


Place(less)ness -näyttely on tohtori Melanie Sarantoun ja tohtori Daria Akimenkon kuratoima yhteisötyöprojekti, johon osallistui 15 taiteilijaa kahdesta eri paikallisyhteisöstä Australiasta ja Irlannista. Etelä-Australian Port Pirien Bridge to Nowhere -kollektiivia edustaa yhdeksän taiteilijaa. Irlantilaista Corkin kaupungin yhteisöä edustaa neljä paikallista kauppiasta pohjoisen ja eteläisen pääkadun historiallisesta korttelista sekä kaksi paikallista taiteilijaa.

Inspiraatio näyttelyyn syntyi Sarantoun ja Akimenkon tutkimuksista, taiteellisista kohtaamisista eri globaalien yhteisöjen kanssa sekä näihin kohtaamiin liittyneistä kokemuksista. Kohtaamisissa syntyneet paikkakokemukset on tallennettu kirjoitetun ja kuvallisen kerronnan keinoin. Paikkakokemukset saavat uusia merkityksiä kun nämä kerronnan keinot viedään pois alkuperäisestä kontekstistaan tuhansien kilometrien päästä löytyvän yleisön koettavaksi. Samalla häviää joitain alkuperäisiin kokemuksiin liittyviä intiimejä tunnuspiirteitä, jotka voidaan tavoittaa vain paikan päällä tapahtuvien kohtaamisten kautta.

Näyttely koostuu Etelä-Australian Port Pirien taiteilijayhteisön valokuvista, jotka syntyivät Melanie Sarantoun vetämässä kahden päivän mittaisessa työpajassa lokakuussa 2018. Valokuvia täydentävät työpajaan osallistuneiden taiteilijoiden kirjoittamat kokemukset. Irlantilaisia osallistujia ja heille merkityksellisiä paikkoja edustavat Daria Akimenkon helmikuussa 2016 ottamat valokuvat. Lisäksi irlantilainen yhteisö esitellään lyhyessä dokumentissa, jossa paikalliset kauppiaat kertovat muistoja naapurustostaan.

Näyttely esittelee samalla Daria Akimenkon väitöskirjaan Narrative Spaces: On identity work and placeness through arts-based narrative practices liittyvää audiovisuaalista tuotantoa. Väitöstutkimus kertoo Irlannin Corkin kauppiaiden kohtaamisista, muistoista sekä Corkin historiallisen kauppakorttelin menneisyydestä ja nykypäivästä.

Lisätietoja:
Daria Akimenko
dakimenk(at)ulapland.fiGalleria Kilo

Jonna Kalliomäki ja Osku Tuominen: Tuokio
13.–29.11.2018
Avajaiset maanantaina 12.11.2018 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


tuokio_web.jpg
Tuokio, 2018. 360-video, virtuaalilasit, kuusentaimet, nuotiopaikka.


Tuokio on Jonna Kalliomäen ja Osku Tuomisen rakentama näyttelykokonaisuus, jossa kävijä pääsee metsämaisemiin virtuaalilasien välityksellä. Teos kutsuu rauhoittumaan keskellä kiireistä päivää ja istahtamaan nuotion äärelle.

Tilan täyttävät kuusentaimet ja neulaset kiinnittävät huomiomme tulevaisuuteen. Metsiemme puista etenkin kuusi reagoi ilmastomuutokseen herkästi. Lämpenevä ilmasto, lisääntyvät myrskyt ja hyönteistuhot heikentävät ja harventavat kuusikkoamme. Taiteilijat Kalliomäki ja Tuominen pohtivat näyttelyssään millainen on tulevaisuutemme metsä ja voimmeko vähentää ilmastonmuutosta kiihdyttävää matkailua virtuaalisiirtymien avulla.

Jonna Kalliomäki ja Osku Tuominen opiskelevat toista vuotta Lapin yliopiston Soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen maisteriohjelmassa Kuusamossa.

Lisätietoja:
Jonna Kalliomäki, jonnakalliomaki(at)gmail.com, +358 40 768 8804
Instagram: @jonnakilpikonna
Osku Tuominen, otuominen(at)gmail.com, +358 40 742 8276
Instagram: @oskupetteriGalleria Lyhty

Saara Karttunen: Pitäis -videotaideteos
13.–29.11.2018
Avajaiset maanantaina 12.11.2018 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


saarakarttunen_web.jpg
Saara Karttunen: Pitäis. 2018. Videoteos.

Pitäis siivota
urheilla
verkostoitua
opiskella
alkaa nukkumaan.


Idea suorituskeskeistä yhteiskuntaa kritisoivaan audiovisuaaliseen teokseen syntyi keväällä 2017, kun media-alan yrittäjä ja viittä vaille valmis taiteen maisteri Saara Karttunen ärsyyntyi tapaansa todeta jatkuvasti mitä kaikkea pitäisi saada tehdyksi. Ahdistavaksi tarkoitettu minimalistinen teos muodostui lopulta omakohtaisuudesta ponnistavasta ääni- ja videomateriaalista. Tunnollista savolaista luonnetta kun on välillä haastava sovittaa yhteen nopeatempoisen maailman kanssa.

Nykyihmisten uupumus näyttää olevan näinä päivinä enemmän sääntö kuin poikkeus esimerkiksi opiskelijoiden keskuudessa. Teos on omiaan muistuttamaan näyttelyvieraita heidän jaksamisensa rajoista. Pahimmassa tapauksessa deadlineista paukkuva kalenteri voi saada ihmisen perustarpeet kuten syömisen tuntumaan kuormittavalta velvollisuudelta. Mikä on lopulta tärkeintä?

Lisätietoja:
Saara Karttunen
karttunen.saaraelina(at)gmail.com
www.saarakarttunen.comGalleria Kajo

Pienissä tiloissa -tekstiilitaidenäyttely
13.–29.11.2018
Avajaiset maanantaina 12.11.2018 klo 18.00

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


pienissa_tiloissa1_web.jpg
Meri Suominen: Unelmia. 2018. Kudonta, poiminta, nukitus ja virkkaus. Kuva: Piritta Mettovaara


Näyttely koostuu teoksista, jotka ovat syntyneet tekijöiden Taidetekstiili -sivuaineen taiteellisen prosessin sivutuotteena. Sivuaineen opintojaksoilla teemana oli tilallisuus, jota opiskelijat lähestyivät tutustumalla tekstiilitaiteen maailmaan sekä tekemällä analyysia tekstiilitaideteoksista.

Teemaa lähestyttiin monesta näkökulmasta, kuten tutkittiin tilallisuutta itse teoksessa tai sitä fyysistä tilaa, jossa teos on. Opiskelijat hakivat sivuaineessa omaa ilmaisuaan kokeilemalla erilaisia tekniikoita ja materiaaleja työpajoissa ja itsenäisesti. Näistä kokeiluista syntyi paljon hienoja pieniä teoksia, joista osa on esillä näyttelyssä. Näyttelyn teoksissa näkyy kokeellisuus niin valmistustekniikoiden ja -materiaalien sekä työstötapojen runsaudessa.

Näytteilleasettajat ovat tulevaisuuden suomalaisia tekstiilitaiteilijoita, jotka jatkavat rikasta tekstiilitaiteen perinnettämme, tuoden siihen uusia ja raikkaita näkökulmia. Opintojakson ohjaavina opettajina toimivat Ritva Jääskeläinen ja Jenni-Liisa Yliniva.

Näyttelyyn osallistuvat tekstiilitaiteilijat Miia Hukka, Laura Luosujärvi, Niina Martikainen, Jenna Marttila, Piritta Mettovaara, Meri Suominen ja Marja-Liisa Vorne.

Lisätietoja:
Piritta Mettovaara
+358 44 360 9028Galleria Kopio

Tanja Joona ja Joonas Vola: Staging Sámi in the City
23.10. – 29.11.2018

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


stagingsami_web.jpg
Joonas Vola: Gákti. Teos Staging Sámi in the City -näyttelystä.


Staging Sámi in the City -näyttely koostuu valokuvallisista teoksista, jotka ovat taiteellisia tulkintoja saamelaisuudesta urbaanissa ympäristössä. Näyttely ei ole kansantieteellinen tutkielma, vaan kokoelma lavastettuja tilanteita ja kuvallisia kertomuksia.

Kuvilla pyritään esittämään tieteellisessä keskustelussa vallitsevia ikonisia ja toisinaan stereotyyppisiä alkuperäiskansaisuuden esittämisen tapoja yhdistettynä arkielämään kaupungistuvassa maailmassa.

Staging Sámi in the City järjestetään osana 2014–2017 toteutettua Norjan tiedeakatemian rahoittamaa NUORGÁV -hanketta. Näyttelyllä tarjotaan hankkeelle kuvallista aineistoa tutkimustulosten esittämisen tueksi. Alkuperäinen idea näyttelyn järjestämisestä tuli näyttelyn tuottajalta tutkija Tanja Joonalta. Valokuvaamisen ja taiteellisen työn toteututuksesta vastasi Joonas Vola. Kuvien painatuksen on toteuttanut Mainostaso Oy Rovaniemeltä.

Lisätietoja:
Tanja Joona, tanja.joona(at)ulapland.fi
Joonas Vola, joonas.vola(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK