• Weboodi

Disku.jpg

Tilaa vuoropuhelulle

30.11.2018

Disku, aiemmalta nimeltään Lyy Intelligentsia, lähti liikkeelle vuonna 2015, kun opiskelijat halusivat rakentaa elävämpää keskustelukulttuuria yliopistolle. Tällä hetkellä Diskua järjestävät johtamisen psykologian pääaineopiskelija Kaisa Rantala, audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelija Kaisa-Reetta Seppänen ja sosiologian opiskelija Teemu Loikkanen.

Disku-tapahtumien keskiössä ovat erilaisten ihmisten ja ajatusten kohtaaminen ja aito vuorovaikutus. Yleensä iltamissa kokoonnutaan keskustelemaan kiinnostavasta teemasta, josta alustaa yliopiston henkilökunnan edustaja.

– Keskustelu epämuodollisessa tilassa, esimerkiksi Lyyn saunalla, mahdollistaa esimerkiksi professorin ja opiskelijoiden välillä tasavertaisen keskusteluyhteyden, jota ei yleensä synny luennoilla, Rantala kertoo.

Tapahtumat ovat avoimia kaikille Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijoille ja muillekin kiinnostuneille. Ajatustenvaihto eri tiedekunnista tulevien ihmisten kanssa on rikkaus, sillä normaalissa opiskeluarjessa ei välttämättä tutustu muiden tiedekuntien opiskelijoihin.

– Keskustelua avartaa se, että eri ihmiset tarkastelevat samaa asiaa eri näkökulmista. Erilaisuuden kohtaaminen on haastavaa mutta mielenkiintoista.

Diskun teemat ovat yleensä ajankohtaisia. Viimeisen vuoden aikana on kokoonnuttu yhteen esimerkiksi #metoo- ja terrorismi-aiheiden ääreen. Erityisesti professori Julian

Reidin alustama terrorismi-iltama jäi Rantalalle elävästi mieleen, koska alustuksen kautta pääsi kurkistamaan politiikkatieteilijöiden tapaan ajatella. Viralliset roolit olivat taka-alalla, ja keskustelu vei mukanaan.

Iltamia on järjestetty myös työpajamaisesti: keväällä tutustuttiin yhteisöteatterin ideaan ja merkitykseen keskustelun ja harjoitusten kautta.

– Olemme avoimia kaikenlaisille aiheille, ja meille voi heittää ideoita, Rantala vinkkaa.

– Toivon, että Disku osaltaan synnyttää yliopistolle avointa, vuoropuhelun ja oivallusten jakamisen mahdollistavaa kulttuuria. Jos täällä ei ole keskustelua, yliopiston idea menee hukkaan.

Teksti: Pilvikki Lantela
Kuva: Anna Muotka