Arktisuus
 
Heikkilä.JPG
Kuva: Johan-Eerik Kukko

Ulalla-podcastissa keskustellaan Suomen arktisesta politiikasta

12.4.2019

Ulalla-podcastin haastattelussa Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä. Heikkilä on kolmenkymmenen vuoden ajan seurannut arktista keskustelua ensin Kalevan toimittajana ja vuodesta 2010 alkaen Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkönä.

Heikkilän kirjoittama Jos menetämme Arktiksen –teos kertoo Suomen arktisen tarinan ja arktisen yhteistyön syntyhistorian. Teos valottaa ketkä ovat tehneet Suomen arktista politiikkaa ja mikä on ohjannut Suomen arktista toimintaa.

— Koko arktinen yhteistyö lähti alun perin ympäristö edellä ja se oli Suomen aloite, mutta tosiasia on, että tässä vuosien varrella Suomen tekemistä ja politiikkaa on hyvin pitkälti määrittäneet talouden intressit ja talouteen liittyvät odotukset ja miten niitä on pyritty edistämään arktisuuden kautta, Heikkilä kertoo.

Keskusteluissa on mukana ollut myös kestävä kehitys ja siihen liittyvät tarpeet, mutta Heikkilän mukaan aika usein nämä ovat tuntuneet päälleliimatuilta. Suomalaiseen keskusteluun on ladattu paljon talouden odotuksia.

Siinä missä virallinen yhteistyö menee yhä enemmän valtaviin massatapahtumiin ja isoihin toimijoihin niin Heikkilä näkee arktisen yhteistyön tulevaisuuden ruohonjuuritason kansalaistoiminnassa.

Kuuntele haastattelu Soundcloudista

Jos menetämme Arktiksen -teoksen verkkoversio on saatavilla ilmaiseksi Lapin yliopiston Lauda-julkaisukannassa.

Markku Heikkilä: Jos menetämme Arktiksen: Suomen arktisen ajattelun kehitys 1980-luvulta nykypäivään. Lapin yliopisto 2019. ISBN: 978-952-337-132-3

Suomeksi:
https://lauda.ulapland.fi/handle/10024/63650
Englanniksi: https://lauda.ulapland.fi/handle/10024/63651

Lisätietoja

Tiedeviestintäsuunnittelija
Johan-Eerik Kukko
johan-eerik.kukko@ulapland.fi
+358 40 484 4416

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK