Taiteiden tiedekunnan uutiset
 
lumen maa.jpg
Kannen kuva: Akseli Gallen-Kallela: Ilvesluola. 1906–18, öljy, 99 cm x 77,5 cm. Taidesäätiö Merita.

Uusi Julkaisu: Lumen maa

15.6.2018

Luonto ja sen voimallinen kokeminen ovat edelleen olennainen osa suomalaista identiteettiä ja nykytaiteen inspiraation lähde. Pimeimmälläkin vuodenajalla on monet kasvot meistä jokaiselle.

Luonto ja sen voimallinen kokeminen ovat edelleen olennainen osa suomalaista identiteettiä ja nykytaiteen inspiraation lähde. Pimeimmälläkin vuodenajalla on monet kasvot meistä jokaiselle.

Talvi on määritellyt Suomen luontoa ja suomalaisten elämää jo varhaisesta historiasta lähtien. Silloin talvi koettiin usein pelottavana. Vasta 1800-luvun lopulla alettiin talvessa nähdä selviytymiseen ja sitkeyteen viittaavaa symboliikkaa. Pariisissa opiskelleet suomalaistaiteilijat hyödynsivät oppimaansa. He eivät pelänneet kylmyyttä vaan halusivat kuvata suomalaista talvea ulkoilmassa: välillä kimaltelevaa lumimaisemaa kirpeän kuulaassa auringonpaisteessa, toisinaan

Runsaasti kuvitetussa teoksessa Lumen maa- Lumikuorrutteisesta talvi-idyllistä modernin talven kuvaukseen ovat mukana klassikkotaiteilijamme kultakaudelta tähän päivään. Sen julkaisu- ja tutkimusryhmään ovat kuuluneet Lapin yliopiston taidehistorian professori Tuija Hautala-Hirvioja ja lehtori Jonna Katajamäki sekä taidehistorian aineopintoja suorittaneet taiteen maisterit Tiina Meriläinen ja Marjo Pernu.

Lumen maa – teos, sekä Korundissa torstaina 14.6. avautunut näyttely on tehty yhteistyössä Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY) kanssa. Yhdistyksen säätiöitä ovat UPM-Kymmenen Kulttuuri säätiö, Taide säätiö Me rita, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Fortumin Taidesäätiö, Alfred Kordelinin säätiö sekä Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö.

Teoksen kuvat ovat säätiöiden kuva-arkistoista ja teokset kuuluvat säätiöiden taidekokoelmiin.

Julkaisun tiedot:

Lumen maa- Lumikuorrutteisesta talvi-idyllistä modernin talven kuvaukseen
Toimitus: Tuija Hautala­Hirvioja & Jonna Katajamäki
Kuvankäsittely: Arto Liiti Taitto: Aira Huovinen
Rovaniemen taidemuseon julkaisuja, 152 sivua

Teoksen tilaukset:

Rovaniemen taidemuseo
Museosihteeri Johanna Nordström
johanna.nordstrom@rovaniemi.fi
p. 040 584 8486

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK