Lapin yliopiston monitieteisen tutkijaryhmän uusi kokoelmateos esittelee käytäntöjä, joiden avulla alkuperäiskansojen kulttuuriperintöä voidaan digitalisoida eettisesti ja vastuullisesti.
Digital Indigenous Cultural Heritage -teos käsittelee monitieteisesti alkuperäiskansojen kulttuuriperinnön digitalisointia. Julkaisussa esitellään käytäntöjä ja teknologioita, jotka suojelevat alkuperäiskansojen kulttuuriperintöä samalla kun kunnioitetaan kulttuurisia oikeuksia ja edistetään tiedon siirtymistä sukupolvelta toiselle.
– Teoksessa tarkastellaan ja tuodaan esiin alkuperäiskansojen kulttuuriperinnön saavutettavuutta digitaalisella aikakaudella, kertoo teoksen päätoimittaja, tohtoritutkija Inker-Anni Linkola-Aikio.
Kulttuuriperinnön digitalisointi luo monia mahdollisuuksia, mutta siihen liittyy myös haasteita.
– Digitalisointi tukee osaltaan alkuperäiskansojen kulttuurien elvyttämistä ja säilyttämistä sekä edistää alkuperäiskansojen autonomiaa ja kulttuurienvälistä ymmärrystä. Samalla siihen liittyy kuitenkin myös eettisiä ja lainsäädännöllisiä haasteita, kuten aineistojen omistus- ja hallinnointioikeudet sekä alkuperäiskansojen rooli digitalisaatioprosessissa, korostaa professori Pigga Keskitalo.
– Teos osallistuu tutkimuksen avulla perustavanlaatuiseen keskusteluun tämän aihealueen keskeisistä oikeudellisista kysymyksistä ja sääntelyn tarpeesta – tai sääntelyn tarpeettomuudesta – korostaen erityisesti osa-alueita, joilla laki on joko ristiriitaista tai siinä on eettisiä puutteita, lisää professori Rosa Ballardini.
– Tekijänoikeuslaki perustuu olettamukseen, että luovat teokset ovat ihmisten tekemiä. Tämä oletus ei kuitenkaan sovellu nopeasti kehittyvän digitalisaation maailmaan, jossa tekoäly hyödyntää ihmisten taidetta ja tyylejä visuaalisten tuotosten luomisessa, huomauttaa professori Melanie Sarantou.
– Alkuperäiskansojen kulttuuriperinnön tutkimukselle onkin jatkuva tarve, professori Sarantou toteaa.
Julkaisussa käsiteltyjä näkökulmia voivat hyödyntää erityisesti asiantuntijat, joka työskentelevät alkuperäiskansojen kulttuuriperintöön ja muistiorganisaatioihin liittyvien kysymysten parissa, museo- ja arkistoalan ammattilaiset, lainsäädännön asiantuntijat, taiteilijat, pelikehittäjät sekä näiden alojen tutkijat, opettajat ja opiskelijat.
Teoksen julkistamistilaisuus 28.11.2024 kello 14.00
Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään etäyhteyksin torstaina 28. marraskuuta 2024 kello 14.00–15.30. Tilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja kirjan kirjoittajilta. Tilaisuus pidetään englanniksi, ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.
Tilaisuuden ohjelma ja linkki etäosallistumiseen
Tietoja julkaisusta:
Inker-Anni Linkola-Aikio, Pigga Keskitalo, Rosa Ballardini & Melanie Sarantou (toim.): Digital Indigenous Cultural Heritage. Palgrave Macmillan Cham, 2025. ISBN 978-3-031-76940-5 (kovakantinen), ISBN 978-3-031-76941-2 (e-kirja)
Kirja on saatavilla tammikuun lopussa 2025. Kirjan verkkosivu: https://link.springer.com/book/9783031769405
Teos on tuotettu osana Kestävät käytännöt alkuperäiskansojen kulttuuriperinnön digitalisoinnissa globaalin pohjoisen ja etelän näkökulmista (TRUST) -hanketta, jota on rahoitettu Lapin yliopiston strategiarahoituksella. Hankkeessa on ollut mukana tutkijoita kasvatustieteiden, oikeustieteiden ja taiteiden tiedekunnista. Kasvatustieteellisen osuuden johtajana on toiminut professori Pigga Keskitalo, koko hankkeen ja sen oikeustieteellisen osuuden johtajana professori Rosa Ballardini sekä taiteen ja muotoilun osuuden johtajana professori Melanie Sarantou.
Lisätietoja:
Kirjan päätoimittaja, tohtoritutkija Inker-Anni Linkola-Aikio, etunimi.sukunimi(at)ulapland.fi