Uutinen, kuvituskuva 1

Uusi teos haastaa ajattelemaan pohjoista erityisenä maailmassa olemisena, kuulumisena ja tietämisenä

8.11.2018

Viime vuosina tieteellinen, taloudellinen ja poliittinen kiinnostus pohjoista kohtaan on voimakkaasti kasvanut. Pohjoisen katsotaan olevan monien globaalien ympäristöllisten, taloudellisten, poliittisten ja sosiaalisten haasteiden tapahtumapaikka, johon peilataan erilaisia maailmallisia toiveita ja pelkoja.

Kansainvälisesti ainutlaatuisessa Knowing from the Indigenous North -teoksessa käännetään tämä asetelma toisinpäin. Kirjassa lähdetään siitä, ettei pohjoinen ole vain maantieteellinen alue, tutkimuskohde, talouden resurssi tai poliittisten toimien näyttämö. Sen sijaan se on erityinen tietämisen, kuulumisen ja olemisen muoto.

Erityisesti saamelaisen paikallisen tiedon ja tietämisen näkökulmasta virittyneiden empiiristen tapaustutkimusten kautta kirja avaa pohjoisen elettynä ja asuttuna todellisuutena, tietona ja tietämisenä omine tarpeineen, huolineen, käytäntöineen, käsitteineen ja teorioineen.

Se, että pohjoinen ymmärretään erityisenä tietämisenä ja tietona, johtaa näkemään monet perustavat kysymykset esimerkiksi identiteetistä ja kuulumisesta, muutoksesta ja pysyvyydestä hyvinkin uudella tavalla. Teos haastaakin pohtimaan tieteellisen tiedon universaalia luonnetta sekä sen käyttöä ja merkitystä politiikassa ja hallinnassa.

Teoksen ovat toimittaneet Oslon yliopiston sosiaaliantropologian professori Thomas Hylland Eriksen sekä Lapin yliopiston saamentutkimuksen apulaisprofessori Sanna Valkonen ja sosiologian professori Jarno Valkonen.

Teos perustuu Lapin ja Oulun yliopiston Suomen Akatemian rahoittaman tutkimushankkeen Alkuperäiskansadiskurssien kotouttaminen ja poliittisten subjektien rakentaminen Saamenmaassa, saamentutkimuksen apulaisprofessori Sanna Valkosen Intersektionaalinen analyysi etnisyyden ja alkuperäisyyden eronteoista ja eriytymisestä jälkikoloniaalisessa Lapissa - tutkimushankkeen sekä Lapin yliopiston sosiologian oppiaineen vuonna 2015 alkaneeseen kansainväliseen yhteistyöprojektiin. Projekti on koonnut ainutlaatuisella tavalla yhteen sekä alan johtavat kansainväliset ja kansalliset tutkijat että Oulun ja Lapin yliopiston väitöskirjatutkijat. Teos on tämän yhteistyön ensimmäinen tulos. (ks. https://www.ulapland.fi/news/Saamentutkijat-ja-sosiologit-vahvistivat-kansainvalista-yhteistyotaan/mahebd4d/7796dd13-926f-46d1-9655-cb2ce8c3c041)

Kirjan on julkaissut Routledge ja se on saatavilla laajasti akateemista kirjallisuutta myyvistä verkkokaupoista.

https://www.routledge.com/Knowing-from-the-Indigenous-North-Sami-Approaches-to-History-Politics/Hylland-Eriksen-Valkonen-Valkonen/p/book/9780415790734.

Lisätietoja:

professori Jarno Valkonen (jarno.valkonen@ulapland.fi)

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK