• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Väitöstiedotteet
 
MaijaT.JPG

Väitös: Informaatio-oikeuden periaatteet ja tiedonantovelvollisuudet

16.3.2018

OTM, HTM, Maija Turusen tutkimus tarkastelee eräiden informaatio-oikeuden periaatteiden ilmenemistä ja merkitystä luottolaitosten ja vakuutusyhtiöiden kuluttaja-asiakkaiden luotto- ja vakuutussopimuksissa.

Turusen väitöstutkimuksen lähtökohtana on havainto, että luottolaitosten ja vakuutusyhtiöiden toiminta on hyvin informaatiosidonnaista. Tähän liittyy epäsymmetrisen riskitekijä sekä sopijapuolten vahvat tiedonantovelvollisuudet.

Tutkimuksen liittymä sopimusoikeuteen avaa uudenlaisen näkökulman käsitellä perinteisesti valtion ja yksilön välisiä suhteita määrittävien informaatio-oikeuden periaatteiden toteutumista yksityisten toimijoiden välisissä suhteissa. Informaatio-oikeuden periaatteiden korostaessa yksilön individualismia ja oikeuksia, sopimusoikeuden periaatejärjestelmä ohjaa sopimustoimintaa yhteistoimintana sekä korostaa molempien sopijapuolien oikeuksien huomioon ottamista.

Väitöstutkimuksessa tuodaan esiin kuluttajien moninaiset tiedonsaantioikeudet, sekä kuluttajan ominaisuuksiin liittyvät muuttujat, jotka luottolaitosten ja vakuutusyhtiöiden tulee huomioida voidakseen arvioida tiedonantovelvollisuuksiensa täyttymistä. Myös kuluttajien tiedonantovelvollisuuksia vakuutusyhtiöitä ja luottolaitoksia kohtaan käsitellään sekä tiedon merkitystä näiden toiminnassa.

Turusen tutkimuksessa todetaan, että informaatio-oikeuden periaatteita ei voida ottaa annettuina vaan ne ovat samalla tavalla muutostilassa, kuin toimintaympäristö, jossa niitä sovelletaan. On ilmeisen tarpeellista edelleen kehittää ja laajentaa informaatio-oikeuden periaatetason tutkimuksellista määrittelyä ja soveltamista myös yksityisten toimijoiden välisissä suhteissa.

Tietoa väitöstilaisuudesta:

Maija Turusen väitöskirja ”Informaatio-oikeuden periaatteet ja tiedonantovelvollisuudet luottolaitosten ja vakuutusyhtiöiden kuluttaja-asiakkaiden luotto- ja vakuutussopimuksissa” tarkastetaan Lapin yliopiston Castrén-salissa maaliskuun 23. päivänä 2018 klo 12, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Vastaväittäjänä toimii professori Antti Aine Turun yliopistosta ja kustoksena emeritusprofessori Juha Karhu.

Tietoa väittelijästä:

Maija Turunen (s.1975 Joensuussa) valmistui hallintotieteiden maisteriksi 1998 Joensuun yliopistosta ja oikeustieteiden maisteriksi 2007 Lapin yliopistosta. Turunen on palvellut vuodesta 1998 lähtien erilaisissa asiantuntijatehtävissä valtion hallinnossa.

Lisätietoja:

Maija Turunen
maija.turunen@fta.fi

Väitöskirjan myynti: Verkkokauppa Juvenes. Lisätiedot ja lehdistökappaleet: Lapland University Press, puhelin: 040 821 4242, sähköposti: julkaisu (at) ulapland.fi

Julkaisun tiedot:

Maija Turunen: Informaatio-oikeuden periaatteet ja tiedonantovelvollisuudet luottolaitosten ja vakuutusyhtiöiden kuluttaja-asiakkaiden luotto- ja vakuutussopimuksissa. Acta Universitatis Lapponiensis 366. ISBN 978-952-337-052-4, ISSN 0788-7604. Lapin yliopistopaino, Rovaniemi 2018. Verkkoversio: Acta electronica Universitatis Lapponiensis 233. ISBN 978-952-337-053-1, ISSN 1796-6310.

LaY/Viestintä/J-EK

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK