• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Väitökset 2009
 

Väitös: Marjatta Metsovaaran tekstiilitaiteilijuuden rakentuminen

15.10.2009

Taiteen maisteri Heidi Pietarinen tutkii väitöskirjassaan tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaaran taiteilijuutta. Tutkimus on ensimmäinen Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tekstiili- ja vaatetusalan koulutusohjelmasta valmistunut väitöskirja.

Tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaara aloitti teollisesti kudottujen sisustustekstiilien aikakauden Suomessa. Hän valmistui tekstiilitaiteilijaksi Taideteollisuuskeskuskoulusta vuonna 1949. Sen jälkeen hän työskenteli tekstiilitaiteilijana Metsovaara Oy:ssä Urjalassa ja Albert van Haveren -tehtaalla Belgiassa. Metsovaaran aktiivikausi on huikea kansallinen ja kansainvälinen menestystarina.

Heidi Pietarisen tutkimuksessa kuvataan Marjatta Metsovaaran tekstiilitaiteilijuuden rakentumista artefaktien ja elämänkerrallisuuden pohjalta. Pietarinen tulkitsee tekijöitä, jotka nostivat tekstiilitaiteilija Metsovaaran kotimaiseen ja kansainväliseen menestykseen sekä teollisesti kudottujen  sisustustekstiilien edelläkävijäksi.

Metsovaaran uran erityispiirteisiin kuuluu se, että hän suunnitteli kaikki Metsovaara Oy:n ja van Haveren -tekstiilitehtaan sisustustekstiilit.

– Hänellä oli kyky yhdistää ennennäkemättömällä tavalla liike-elämän vaatimukset ja luovuus. Hänen yksityisnäyttelynsä Taidehallissa kokosivat koko Metsovaaran laajan tuotannon suurimmaksi maassamme siihen asti järjestetyksi yksityiseksi näyttelyksi. Näyttelyt toivat Suomeen uudenlaisen konseptin designtekstiileistä ja sisustamisen markkinoinnista, Pietarinen sanoo.

Pietarisen mukaan tekstiilitaiteilijan ajatuksena oli alusta alkaen mahdollisimman suuren asiakaskunnan tavoittaminen, johon viittaa myös hänen sopimansa tekstiilisuunnittelun aluejako Maija Isolan kanssa: Marjatta Metsovaaran valta-aluetta oli korkealaatuisten kudottujen tekstiilien suunnittelu ja Isolan painokankaat.

Tutkimustaan varten Heidi Pietarinen on tavannut ja haastatellut Metsovaraa useaan otteeseen Urjalassa vuodesta 2003 lähtien.

– Lisäksi olen nimennyt noin 200 Metsovaara-sisustustekstiiliä ja tallentanut nauhalle niihin liittyviä kertomuksia, joita tekstiilitaiteilija, näyttelyarkkitehti Kaarina Gripenberg ja ekonomi Leila Laine ovat minulle haastatteluissa kertoneet, Pietarinen sanoo.
 
Tutkimuksessa käytetään hermeneutiikan, tapaustutkimuksen ja historiantutkimuksen menetelmiä. Tutkimuksen kuva-aineisto on laaja. Väitöskirja sisältää paljon aikaisemmin julkaisematonta aineistoa. 

Tietoja väitöstilaisuudesta:
Taiteen maisteri Heidi Pietarisen Teen huoneita ja suljen ovia. Marjatta Metsovaaran sisustustekstiilit tekstiilitaiteilijan representaatioina ja näyteikkunoina maailmalle tarkastetaan Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa lauantaina 17.10.2009 klo 12, Esko ja Asko -sali, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Päikki Priha Taideteollisesta korkeakoulusta ja kustoksena dosentti Sisko Ylimartimo Lapin yliopistosta.

Tietoja väittelijästä:
Heidi  Pietarinen on syntynyt Pyhäselässä 1973 ja kirjoittanut ylioppilaaksi Pyhäselän lukiosta 1992. Hän on valmistunut tekstiilialan artenomiksi Hämeen ammattikorkeakoulusta (Wetterhoff) vuonna 1997 ja taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2000.

Heidi Pietarinen on toiminut tekstiilialan lehtorina Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa vuodesta 2003 lähtien.

Väitöskirjan myynti: Lapin yliopistokustannus, www.ulapland.fi/ljulkaisut tai tilaamalla oman paikkakunnan kirjakaupasta.

Lisätietoja:
Heidi Pietarinen
Puhelin 040 484 4401 
Sähköposti,
etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LaY/Viestintä/OT

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK