Hiput
 
Timo_Kotisivu_nettikuva.jpg
Timo Aarrevaara. Kuva: Anna Muotka

Valmiin viehätys

4.10.2017

Näkemäni kuva vaikutti tuikitavalliselta kesälomaotokselta. Mies vaaleanhohtavassa mäntyveneessä lähdössä rannasta.

Menipä vikaan. Keskeistä ei ole maisema, vene eikä sen kuljettaja, hallintotieteen professori Timo Aarrevaara, vaan pinnaltaan patinoitunut perämoottori. Se on Timon parikymmentä vuotta sitten käyttöentisöimä Johnson 1963. Veneen Johnson sai 50-vuotissyntymäpäivälahjaksi. Timo kaatoi itse veneeseen käytetyt puut. Kyseessä taitaa olla aika kokonaisvaltainen harrastus.

Timo entisöi ja kunnostaa vanhoja ajoneuvoja sekä kasvinviljelyssä käytettyjä koneita ja laitteita – mahdollisimman alusta lähtien ja alkuperäisillä osilla. Hän kerää myös niiden historiaa. Harrastus tuo vastapainoa nykyiselle työn tekemisen tavalle, jossa kaikki on abstraktia ja tehdään yhdessä eikä mikään silti näytä tulevan valmiiksi.

– On erittäin rentouttavaa tehdä omassa tahdissa jotain, josta voi määrittää itse lopputuloksen ja sen, milloin on valmista. Montako asiaa 2010-luvun yhteiskunnassa on omissa käsissä? 1900-luvun alun riviviljelykoneen toiminta saattaa olla, Timo toteaa.

Timoa ajaa koneiden pariin loputon uteliaisuus siihen, miten toiset ovat tehneet työnsä. Hän valitsee kunnostuskohteita, joista hän on aidosti kiinnostunut ja joita hän ei ennestään osaa korjata. Silloin kehittämisponnistelut tuottavat nopeasti tulosta.

– Pidän myös harrastuskulttuurista. Harva kysyy, mitä teet työksesi, mitä entisöinnit ovat maksaneet ja paljonko sinulla on näitä. Aina löytyy joku, joka osaa paremmin, ja avun antamiseen riittää, että harrastat, Timo sanoo.

Olinpa juuri kysynyt, paljonko hänellä on koneita. Kuulemma niitä on kertynyt yli 35 vuodessa ja niitä riittää molemmin puolin hallia.

– Yhden olen myynyt ja joka ilta itken itseni uneen harmitellessani sitä, Timo nauraa.

Tavoitteena ei ole silti vain kerätä, vaan saada laitteet valmiiksi ja käyttökuntoon. Se, milloin on valmista tai mitä käytännön hyötyä laitteesta on, ei ole tärkeää. Yksi työn alla olevista laitteista on poikkeus. Se on 1900-luvun alun tahko, johon Timo aikoo muun muassa valaa uuden kiven. Sen pintaan pääsevät promovoitavat tohtorit hiomaan miekkansa vuonna 2019.

Teksti: Sari Väyrynen

Veteraanikuorma-autoseura