• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan uutiset
 
Uutinen, kuvituskuva 3

Valtion tutkimuslaitos- ja rahoitusuudistuksen arviointi valmistunut

4.1.2019

Osana valtioneuvoston vuoden 2017 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa toteutettu arviointi koski valtion tutkimuslaitosten ja tutkimusrahoituksen kokonaisuudistusta (TULA-uudistus), josta valtioneuvosto teki periaatepäätöksen vuonna 2013. 21. joulukuuta julkaistun arviointiraportin mukaan tutkimuskentässä ei ole tarvetta uusille mittaville rakenteellisille muutoksille. Raportissa annetut suositukset on laadittu nykyisen tutkimuslaitos- ja rahoitusjärjestelmän edelleen kehittämiseksi.

Lapin yliopiston arktisten yhteiskuntien professiotutkimuksen ryhmä (ProSoc) on ollut mukana vuoden 2017 alussa käynnistyneessä Tutkimuslaitos- ja rahoitusuudistuksen arvioinnissa.

Prosoc-tutkimusryhmän johtaja professori Timo Aarrevaaran mukaan ristipaineita on syntynyt uudistuksen tavoitteiden ja niihin kohdistuvan ohjauksen välillä. Arviointiraportin tulokset kiteytyvät siihen, miten tutkimus toimii yhteiskunnan kehittämisen ja päätöksenteon strategisena resurssina.

TULA-uudistuksessa asetettiin tavoitteeksi, että tutkimus toimisi aiempaa paremmin yhteiskunnan kehittämisen ja päätöksenteon strategisena resurssina. Tarkoituksena oli saada tutkimuslaitoskenttä vastaamaan paremmin yhteiskunnan tarpeita sekä kansainvälisen toimintaympäristön muutosta.

Arvioinnissa selvitettiin, miten TULA-uudistus on toteutunut, ja miten se on edesauttanut tutkimuksen toimimista yhteiskunnan kehittämisen ja päätöksenteon strategisena resurssina. Arviointi perustui dokumenttianalyysin, kyselyjen, haastattelujen ja muun asiantuntijatyön tuottaman laadullisen ja määrällisen aineiston analyysiin. Arvioinnin toteuttivat yhteistyössä Ramboll Management Consulting Oy, Gaia Consulting Oy, Lapin yliopisto, MDI Oy ja WitMill Oy. Professori Peter Maassen ja Dr. Paul Cunningham osallistuivat arviointiin kansainvälisinä asiantuntijoina.

Lisätietoja valtion tutkimuslaitos- ja rahoitusuudistuksen arvioinnista

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK