Väitöskirjat
 
9789523370173.jpg

Viisi näkökulmaa valtaan. Sosiaalityön taustalla olevien valtakäsitysten teoreettista pohdintaa

13.12.2017

Samuli Aikio

Työssä pohditaan, millaisia valtakäsityksiä sosiaalityön taustalta löytyy ja miten valtaa käytetään sosiaalityöntekijän ja asiakkaan välisissä kohtaamisissa. Vallan tarkastelemiseen on valittu neljä valtaotetta: valta rajoittamisena, riippuvuutena, vuorovaikutuksellisena kykynä ja suostumuksen organisointina. Valtatutkimuksessa asemansa vakiinnuttanut valta hallintana toimii johdantona ja vertailtavana työkaluna muille valtaotteille. Työntekijän ja asiakkaan välistä suhdetta ja kohtaamista hahmotellaan seitsemän aiheen: vallan perustan, luonteen, intressien, tiedon, toimijan, prosessin ja sosiaalityön tehtävän avulla.

Työ jakaantuu kolmeen osaan: valtaotteet erikseen käsitteleviin lukuihin, niitä vertailevaan lukuun ja niiden soveltamisen mahdollisuuksia ja rajoituksia pohtivaan lukuun. Työssä havainnollistetaan ja pohditaan vallan eri puolia esimerkeillä, joiden muotoilemisessa on hyödynnetty valtakirjallisuutta ja kirjoittajan työkokemuksiin perustuvaa esiymmärrystä sosiaalityöstä.

Open_Access_logo_40px.png

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK