Opiskelijatarinoita
arezo_web.jpg

Arezo: Audiovisuaalinen mediakulttuuri

Olen syntynyt Afganistanissa ja saavuin perheeni kanssa Suomeen viisi vuotta sitten Iranista. Suomeen saapuminen muutti suuresti elämääni ja aluksi olin hieman hämilläni. En tuntenut kieltä enkä Suomen koulutusjärjestelmää, mutta haaveilin korkeakouluopinnoista.

Koska en tiennyt millaista yliopisto-opiskelu on, epäilin taitojani pärjätä suomalaisessa yliopistossa. Ystäväni opiskeli Lapin yliopiston avoimessa yliopistossa suomen kieltä Finnish for Foreigners –opintojaksolla ja päätin lähteä rohkeasti mukaan. Ollessani samaan aikaan kielikurssilla monikulttuurikeskus MoniNetissä, kuulin Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun yhteishankkeesta. Hanke oli suunniteltu maahanmuuttajien korkeakoulupolun tukemiseksi ja ilokseni pääsin mukaan. Hankkeessa pohdimme yhdessä ohjaajien ja muiden maahanmuuttajien kanssa tulevaisuuden suunnitelmiamme ja päätin aloittaa opinnot avoimessa yliopistossa. Suurena haaveenani on jonain päivänä olla dokumenttielokuvaohjaaja ja Lapin yliopiston audiovisuaalisen mediakulttuurin opinnot olivat ensimmäinen askeleeni kohti tätä unelmaa.

Opiskelin audiovisuaalista mediakulttuuria PIA-opinto-oikeudella päiväopetuksessa yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Lisäksi opiskelin valokuvauksen perusopinnot avoimen yliopiston ryhmässä. Valokuvauksessa opetus oli iltaisin ja viikonloppuisin. Ensimmäisenä vuotena opiskelu oli haastavaa, koska luennot olivat suomeksi ja minun tuli keskittyä luennoilla tarkkaan. Motivaationi oppia oli kuitenkin suuri ja opin samalla koko ajan lisää suomen kieltä. Myös ohjaajani avoimessa yliopistossa oli kannustava. Audiovisuaalisen mediakulttuurin opinnoissa luentojen lisäksi opettelimme käyttämään esimerkiksi kuvaus-, valo- ja äänilaitteistoja. Opiskelussa töitä tehtiin sekä itsenäisesti että ryhmässä. Kirjallisiakin tehtäviä oli, kuten esseitä ja luentopäiväkirjoja. Joskus kirjoittaminen tuntui haastavalta, mutta selviydyin, koska päätin niin. Myös opettajat olivat todella joustavia ja ymmärtäväisiä.

Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen opiskelu sujui jo helpommin. Olin oppinut hyvin suomea ja sen, millaista yliopisto-opiskelu on. Keväällä viimeistelin opintojani ja yhteishaussa hain tutkinto-opiskelijaksi muun muassa Lapin yliopistoon. Olin onnekas ja pääsin opiskelemaan audiovisuaalista mediakulttuuria!

Olen todella kiitollinen siitä, että pääsin opintojesi alussa mukaan hankkeeseen ja aloittamaan avoimet yliopisto-opinnot. Olen nyt matkalla kohti unelmaani. Kannustan muita maahanmuuttajia rohkeasti aloittamaan avoimet yliopisto-opinnot ja tavoittelemaan myös unelmiaan!

Arezo, 27 v.