Opiskelijatarinoita
maria_web.jpg

Maria: Erityispedagogiikka ja kasvatuspsykologia

Aloitin opinnot Lapin yliopiston avoimessa yliopistossa vielä työskennellessäni ohjaajana erityisoppilaitoksessa.  Useat työkaverit olivat käyneet erityispedagogiikan perusopintoja avoimen yliopiston kautta, ja kannustivat minuakin opintoihin. Opettajia ja opintojen joustavuutta kehuttiin, ja kun itsekin olin kiinnostunut opiskelusta, päätin kokeilla, millaista yliopisto-opiskelu on.

Aloitin opinnot erityispedagogiikan perusopinnoilla ja samalla suoritin jo muutamia kasvatuspsykologian kursseja. Opinnot tukivat mukavasti toisiaan, vaikka joitain päällekkäisyyksiä tulikin. Ja koska olin päivätyössä, jäi opiskelulle hyvin aikaa iltaisin ja viikonloppuisin.

Sekä erityispedagogiikan että kasvatuspsykologian opinnot järjestettiin verkko-opintoina. Luennot ja tentit järjestettiin virtuaalisessa oppimisympäristössä. Myös oppimistehtävät palautettiin oppimisympäristön palautuskansioihin. Luennot kestivät yleensä 3-4 tuntia ja tallenne oli kuunneltavissa jälkeenpäinkin, jos itsellä oli luennon aikaan menoa.

Luennoilla opettaja luennoi aiheesta ja me opiskelijat kommentoimme, kysyimme ja pohdimme. Joskus saimme myös esimerkiksi jonkin ennakkotehtävän, jonka pohjalta keskustelimme sitten luennon aikana pienissä ryhmissä. Luennoille osallistumisen lisäksi kurssin suorittamiseen kuului esimerkiksi kirjallisuusessee, raportti, luentopäiväkirja tai tentti. Suoriuduin kaikista todella hyvin!

Pystyin yhdistämään oppimiani asioita suoraan työhöni, mikä oli todella antoisaa. Sain vinkkejä jokapäiväiseen työhöni ja hyödynsin työelämän kokemuksiani myös oppimistehtävissä. Innostuin opinnoista niin, että hain yhteishaussa opiskelemaan kasvatusalan koulutukseen ja aloitan opinnot tutkinto-opiskelijana nyt syksyllä 2018. Olen onnellinen, että aloitin opinnot avoimessa yliopistossa. Aloita sinäkin!

Maria, 27 v.