Lahjoitusuutiset
 
Uutinen, kuvituskuva 3

Yliopisto saavutti varainhankintatavoitteensa

30.6.2017

Lapin yliopisto on saavuttanut miljoonan euron varainhankintavoitteensa. Yhteyspäällikkö Heikki Autton mukaan yliopiston asettama miljoonan euron tavoite saavutettiin tällä viikolla. Varainhankinta päättyy tänään eli 30.6.2017.

Lahjoituksia yliopiston varainhankintaan on tehty tasaiseen tahtiin vielä tälläkin viikolla. Esimerkiksi Lapland Hotels on tehnyt yliopistolle 25 000 euron lahjoituksen ja Rakennusliike Jouko Pesonen 10 000 euron lahjoituksen. Heikki Auton mukaan myös pienempiä lahjoituksia on tehty viime päivinä tasaiseen tahtiin.

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentaustan mukaan yliopisto on erittäin tärkeä Rovaniemen ja koko Lapin virkeyttäjänä, joka luo ympärilleen niin henkistä kuin taloudellistakin vaurautta henkilökuntansa ja opiskelijoidensa toimesta. Vuorentausta toivoo yliopistolta entistä tiiviimpää yhteistyötä ympäröivän yhteiskunnan ja elinkeinoelämän kanssa.

– Yliopistossa tehtyjä tutkimustuloksia voisi popularisoida entistä vahvemmin näkemyksellisillä kannanotoilla sekä tutkimuksen vaikutuksilla yhteiskuntaan ja elinkeinoelämään. Olemme avoimia vuoropuhelulle erilaisista yhteistyömahdollisuuksista yliopiston kanssa. Matkailun kehittymisen edellytyksien luonti on luonnollisesti lähellä sydäntämme, Vuorentausta sanoo.

Asuntorakentamiseen erikoistunut rakennusliike Jouko Pesonen Oy on tehnyt yliopistolle 10 000 euron lahjoituksen. Lapin yliopistosta itsekin valmistuneen Mika Pesosen mukaan yliopistolla on positiivinen vaikutus Lapin alueen kulttuurin ja talouden hyvinvointiin. Yliopiston opiskelijat ja henkilökunta ovat luomassa vahvaa positiivista vierettä ja uskoa pohjoisen tulevaisuuteen.

– Rakennusliikkeemme on tehnyt yhteistyötä aikaisemmin Lapin AMKin kanssa. On ollut ilo seurata, kuinka innokkaasti paikallinen oppilaitos on ollut mukana kehittämässä rakentamista. Myös Lapin yliopiston merkitys alueen yrityksille on ollut merkittävä. Vastaisuudessa uskoisin yliopiston merkityksen alueen yrityksille lisääntyvän korkeakouluyhteistyön johdosta, Pesonen sanoo.

Myös YBT, Arctic Testing Services, Napapiirin Lahja, Arctic Drilling Company Oy, Kristot ja Lapin Pelastusliitto ry ovat kukin tehneet 5 000 euron lahjoituksen yliopiston varainhankintaan.

Yhteyspäällikkö Heikki Autton mukaan Lapissa lahjoitukset ovat tulleet pääasiassa alueen yrityksiltä, mikä on toisaalta lisännyt yliopiston alueellista vaikuttavuutta ja yhteistyön alueellista rakentamista.

– Varainhankinta on mahdollistanut yliopistolle siirtymisen akateemisen mukavuusalueen ulkopuolelle, mikä on osaltaan syventänyt edelleen yritysten ja yliopiston välistä yhteistyötä. Yliopisto on saanut keräyksen myötä paljon hyvää palautetta vaikuttavuudestaan sekä kuullut hienoja tarinoita siitä, miten yliopisto ja sen antama koulutus ovat auttaneet henkilöitä menestymään elämässään, Autto sanoo.

Lapin yliopiston tavoitteena oli kerätä ympäröivältä yhteiskunnalta kesäkuun 2017 loppuun mennessä miljoona euroa profiloitumisensa tukemiseksi. Valtio kannusti yliopistoja hankkimaan ulkopuolista rahoitusta ns. vastinrahalla, jota valtio varasi yliopistoille tarkoitusta varten yhteensä 150 miljoonaa euroa. Alun perin valtion oli tarkoitus jakaa yhtä kerättyä euroa kohden kolme euroa vastinrahaa, mutta lopullinen vastinrahan suhde määräytyy vasta sen jälkeen, kun tiedetään, paljonko yliopistot ovat yhteensä keränneet ulkopuolista rahoitusta.

Lisätietoja:
Heikki Autto
Puhelin 040 484 4330
Sähköposti etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LY/Viestintä/OT