promo 4.jpg

Promootiosanastoa

  


Promootioon liittyvät tilaisuudet

Yleisen seppeleensitojattaren valinta
Kukanpäivänä 13. toukokuuta promovendit kokoontuvat valitsemaan promootion yleisen seppeleensitojattaren. Promootiotoimikunta pyytää etukäteen suostumusta seppeleensitojattarelta, joka tavallisesti on tiedekunnan professorin tytär.

Seppeleensitojaiset ja miekanhiojaiset
Seppeleensitojaiset järjestetään promootiopäivän aattona. Kunkin promovoitavan kandidaatin seppeleensitojatar tai -sitoja sitoo hänelle laakeriseppeleen yleisen seppeleensitojattaren opastuksella. Lopuksi pidetään illalliset. Tohtoripromovendeille järjestetään vastaavasti miekanhiojaiset.

Promootioakti
Varsinainen promovointi eli maisteriksi tai tohtoriksi vihkiminen suoritetaan seuraavana päivänä. Promovoinnin lisäksi juhlaan liittyy puheita ja musiikkia.

Promootiojumalanpalvelus
Aktin jälkeen siirrytään promootiokulkueena promootiojumalanpalvelukseen.

Promootiopäivälliset
Promootiopäivän iltana järjestetään promootio päivälliset, joiden ohjelmaan kuuluu puheita ja musiikkia.

Promootiotanssiaiset
Promootion juhlinta huipentuu promootiotanssiaisiin. Tanssiaisiin kuuluu vanhoja tansseja. Tanssiaisten jälkeen kokoonnutaan ihailemaan nousevaa aurinkoa, jolle pidetään myös puhe. Promootiotanssiaiset pidetään promootiopäivällisten jälkeen.

Promootiohuviretki tai -purjehdus
Promootiota seuraavana päivänä promovoiduille järjestetään vapaamuotoinen huviretki tai purjehdus.

Gratistin karonkka ja tohtorikaronkka
Promovoidut maisterit järjestävät yleensä gratistin kunniaksi karonkan, samoin promovoidut tohtorit promoottorille. Karonkat voidaan pitää joko erikseen tai tanssiaisten yhteydessä.



Promootion henkilöt

Promoottori
Promoottorina toimii yleensä virkaiältään vanhin tiedekunnan professori. Hän vihkii promovendit maistereiksi ja tohtoreiksi.

Gratisti
Maisteripromootion järjestävissä tiedekunnissa gratisti tai naispuolinen gratista johtaa promootion järjestävän toimikunnan työtä. Toimikunta koostuu pääasiassa promovendeistä.
                  
Juhlamenojen ohjaaja
Juhlamenojen ohjaaja vastaa promootiojuhlallisuuksien sujumisesta taiteen sääntöjen mukaan. Hänen johdollaan promovendit myös harjoittelevat aktia edellisen päivän harjoituksissa.

Yliairut
Yliairut johtaa promootiojuhlissa avustavia airuita. Hän mm. ottaa vastaan arvovieraat.

Promovendi
Promovendeiksi nimitetään kaikkia promovoitavia.

Primusmaisteri, ultimusmaisteri, primustohtori, ultimustohtori
Arvosanaltaan paras maisteri on primusmaisteri ja toiseksi paras ultimusmaisteri, samoin paras tohtori on primustohtori ja toiseksi paras ultimustohtori. Primusmaisteri vastaa promootioaktin aluksi oman alansa professorin esittämään maisterinkysymykseen, samoin primustohtori tohtorinkysymykseen.

Yleinen seppeleensitojatar
Yleiseksi seppeleensitojattareksi valitaan tavallisesti tiedekunnan professorin tytär. Hän opastaa kunkin promovendin seppeleensitojaa ja huolehtii, että myös promootioon yksin osallistuvat saavat oman maisterinseppeleensä.

Promootiosaarnaaja
Promootiojumalanpalveluksessa saarnaa erikseen valittu promootiosaarnaaja.

 


Muuta promootiosanastoa

Promootiokantaatti
Promootioaktissa voidaan esittää promootiota varten sävelletty kantaatti.

Promootioruno
Promootioon kirjoitetaan yleensä juhlaruno, joka esitetään promootioaktissa tai promootioillallisilla.

Maisterinseppele
Jokaiselle promovoitavalle maisterille sidotaan laakeriseppele, jonka promoottori painaa tämän päähän vihkiessään hänet maisteriksi.

Maisterinsormus
Vihittävät maisterit pitävät promootiossa sormusta.

Tohtorinhattu
Promovoidut tohtorit saavat päähänsä tohtorinhatun, jonka väri ja lyyra kertovat tohtorin tiedekunnan.

Tohtorinmiekka
Tohtoriksi promovoitavat kantavat promootiossa miekkaa, joka symboloi hengen asetta.

Promootiomatrikkeli
Promootiotoimikunta toimittaa ennen promootiota matrikkelin, joka toimii myös virallisena promootiokutsuna. Sen aloittaa promoottorin kirjoitus esim. omalta tieteenalaltaan ja siihen sisältyvät promootion ohjelma sekä promovendien henkilötiedot.