2.6.2012

Promootioillallinen: Maistereiden ja tohtoreiden vastaus, Pigga KeskitaloArvoisat Lapin yliopiston rehtori, vararehtorit, dekaanit, arvoisa työyhteisö, hyvät kunniatohtorit ja promovendit, hyvä juhlaväki!
Minulla on ilo ja kunnia pitää promovendien puhe vastauksena professori Marjatta Heikkilä-Rastaan juhlapuheeseen Lapin yliopiston neljännessä promootiossa.

Nyt on juhlan aika kera valkoisten ja mustien hanskojen, seppeleiden, miekkojen ja tohtorinhattujen.

Juhlistamme yliopistomaailman akateemisten rituaalien tärkeintä tapahtumaa opiskelun päättymisen merkeissä symbolina uuden elämän alulle.

Lapin yliopisto on valanut opiskeluaikoina luottamusta omaan tietotaitoomme ja varmuutta siitä, että olemme asiantuntijoita omalla alallamme elinikäisen oppimisen hengessä.

Lapin yliopiston yhtenä painopistealueena on pohjoisen alueen elinolojen kehittäminen.

Saamelaisten elämään ja oikeuksiin liittyvät kysymykset ovat tärkeässä roolissa Lapin yliopistossa. Lapin yliopistossa tehty työ antaa toiveita siitä, että täällä voidaan opetuksen ja tutkimuksen keinoin vahvistaa ja tukea alkuperäiskulttuurimme erityispiirteitä. Yhteistyö tiedeyhteisön ja saamelaisen yhteisön kannalta on merkittävää. Lapin yliopistolla on tärkeä rooli saamelaiskulttuurin erityisaseman nostamisessa ja kehittämisessä.

Lapin yliopistossa tehdään sen eri tiedekunnissa tutkimuksia, joilla peilataan saamelaisen yhteiskunnan moninaisuutta. Kasvatustieteiden tiedekunnassa on tutkittu muun muassa saamelaista kasvatusta ja identiteettiä kulttuuristen ja kielellisten näkökulmien kautta. Oikeustieteissä ja yhteiskuntatieteissä saamelaista oikeutta ja yhteiskuntaa tutkivaa tieteenalaa vahvistetaan parhaillaan. Taiteiden tiedekunnassa on tehty muun muassa erilaisia taiteellisia kokeiluprojekteja saamelaisen yhteisön kanssa. Arktisessa keskuksessa työskennellään arktisten erityiskysymysten parissa.

Maisterin- ja tohtorintutkinnon jälkeen on edessä asiantuntijuuden edelleen kehittäminen. Tämä tarkoittaa kunkin henkilökohtaisen polun löytämistä tieteen ja asiantuntijuuden kentällä.

Vaihe väitöksen jälkeen on merkityksellinen. Vastaväitelleillä on haastavaa löytää tohtoroitumisen jälkeinen paikka. Tähän tukea tarvitaan monilta tahoilta - edelleen myös yliopistolta.

Maistereina ja vastavihittyinä tohtoreina kiitämme Lapin yliopistoa opintojen laadukkuudesta ja mahdollisuudesta opiskella perusopintoja ja tieteellisiä jatko-opintoja Lapin maakunnassa.

Giitu olu Lappi universitehtii ja dan bargovehkii. Giitosat Lappi universitehtii alladását oahpu fállamis ja sávvat davviáššit ain dás duohko ovdánit ovttasbarggus dieđaservodagain sihke dutkama ja oahpahusa olis.
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK