2.6.2012

Promootioillallinen: Puhe Lapin yliopistolle, Arvo JäppinenYliopiston Herra Rehtori
Arvoisat Promoottorit
Hyvät Naiset ja Herrat

Lapin yliopisto on mieltä kiehtova yliopisto. Se vetoaa, se nostattaa tunteita, se panee ajattelemaan toisin eikä se jätä kylmäksi. Tällainen se on ollut alusta asti, eikä sen tenhovoima ole haihtunut. Puhun ainutlaatuiselle Lapin yliopistolle  ja sen eräille ainutlaatuisille henkilöhahmoille.

Yliopisto lumosi rehtori Esko Riepulan toimimaan rehtorina 27 vuotta. Hän rakensi yliopistosta menestystarinan. Yliopistosta tuli paljolti rehtorinsa näköinen Lapin akatemia, vahvasti juurillaan seisova, tukkijätkämäisen itsetietoinen, välillä ylikierroksillakin käyvä, mutta yhtä kaikki vankka tiede- ja taideyliopisto.

Yliopisto veti etelän harharetkeltä takaisin rehtori Mauri Ylä-Kotolan, toisenlaisen rehtorin.  Hän on kiteyttänyt itselleen rehtorina huiman vision: ”Perinteiset tieteenalat pitäisi laittaa isoon säkkiin ja ravistella, ja koota ne filosofisella liimalla”. Visio on niin vaativa, että riittävän suuren säkin ja filosofisen liimatynnyrin löytäminen ja ravistelu saattaa vaatia ainakin nuo 27 vuotta.

Yliopiston vetovoima on säilynyt myös sen perustajajäsenissä. Lapin korkeakoulun ensimmäisen väliaikaisen hallituksen jäsen, professori Raimo Väyrynen, teki välillä vahvan kansainvälisen tieteellisen karriäärin, mutta palasi sittemmin ikään kuin kotiin, johtamaan yliopiston hallitusta.

Vararehtori Kaarina Määtän rakkaus yliopistoon ei ole koskaan sammunut, vaan hän on rakentanut ansiokkaan uransa alkuvaiheen opintosihteeristä professoriksi, dekaaniksi, vararehtoriksi ja tämän juhlan arvostetuksi promootiotoimikunnan puheenjohtajaksi.

Ladies and Gentlemen

The surroundings of the University of Lapland are the richest and most challenging among all the Finnish Universities. It is the northernmost university in the European Union. It is located at the crossroads of four states, and at least ten languages are spoken in the neighbourhood areas. The University is living and working in close interaction and collaboration with the rich northern cultures and indigenous peoples. Within reach of the University are the entire northern, circumpolar and arctic regions with their vast riches, opportunities and challenges. Owing to its challenging environment, the profile of the university is both global and regional.  

The University of Lapland strengthens the Finnish University Network with its unique multidisciplinary combination of scientific research and arts. It is also innovatively and in an unprejudiced way breaking down old-fashioned and inflexible higher education structures. One remarkable example is the Lapland University Consortium (LUC) that is an alliance dedicated to Northern research, teaching and innovation. The innovative spirit of the University has been taken positively also by the students. According to a national student survey, The University of Lapland is the most student- friendly university in Finland.Hyvät Lapin Yliopiston Ystävät

Lapin korkeakoulun suunnittelu 1970 – luvulla vaati työtä, sitkeyttä ja luovuutta. Korkeakoulutoimikunnan kokoukset Pohjanhovissa aloitettiin usein aamiaisella, syötiin lounas, jatkettiin päivällisellä ja kokous päätettiin yöpalaan. Menu oli korkeatasoinen ja monipuolinen. Syötiin poroa, lohta ja hillaa. Monipuolisuus taattiin vain niiden keskinäistä syöntijärjestystä välillä vaihdellen. Yliopisto ei todellakaan ole hiekalle rakennettu.

Muutama vuosi sitten tehtiin brutaali ehdotus Lapin yliopiston liittämisestä eteläisempään yliopistoon. Ehdotus oli sivistymätön, historiaton, yliopiston autonomiaa halveksiva ja Lappia syvästi loukkaava. Esityksellä aiottiin repäistä irti Lapin tieteellinen ja taiteellinen sydän sen ainoasta oikeasta ympäristöstä. Mutta Lapin yliopistoa ei lannistettu ja saamme nyt tässä juhlassa iloita itsenäisestä Lapin yliopistosta.

Lapin yliopiston Herra Rehtori
Arvoisat Promoottorit
Hyvät Maisterit ja Tohtorit

Lapin yliopiston strateginen sanoma on: ”Lapin puolesta maailmaa varten”. Siinä korostuu Lapin yliopiston vastuu omasta alueestaan ja maailmasta tieteen ja taiteen keinoin. Me tänään promovoidut olemme etuoikeutettuja ja onnekkaita saatuamme maisterin, tohtorin tai kunniatohtorin arvon juuri Lapin ainutlaatuiselta yliopistolta.

Nostakaamme malja Lapin yliopistolle
A toast to the University of Lapland
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK