2.6.2012

Promootioillallinen: Puhe promoottorille, Ari Kunnari



Arvoisat promoottorit, hyvät naiset ja herrat!

Hatut, miekat ja seppeleet – ne symboloivat tätä päivää ja pitkää ja ehkä välillä raskastakin takana olevaa urakkaa. Nyt on kuitenkin juhlan aika. Tämän juhlan ovat mahdollistaneet promoottorimme - ohjaajamme, nyt on aika kiittää heitä.

Kunnioitetut promoottorit, olette ansiokkaasti ohjanneet meitä tieteen tekemisen saloihin ja tieteelliseen ajattelutapaan. Lainaan FT Paula Sjöblomin puhetta, jossa hän toteaa tieteen olevan vuonna 1842 käyttöön otettu oppitekoinen johdos sanasta tietää, joka taas on ikivanha johdos sanasta tie ja alun perin tarkoittanut tien tuntemista. Tutkia puolestaan on peräisin vanhasta ”päätä, kärkeä tai terää” merkinneestä tutka-sanasta. Verbin alkuperäinen merkitys on siis ”tunnustella terävällä esineellä”. Olkaamme kuitenkin huolellisia ja tarkkoja siitä, että nämä terävät esineet kuvastavat kirkkaita ajatuksia, teorioita ja metodeja, joiden avulla viemme tiedettä ja tietoa eteenpäin. Miekat siis pysykööt tupessaan, ainakin tänä iltana.

Tutkia-sanan nykyinen merkitys on siis syntynyt metaforan kautta. Saatuani tämän kunniatehtävän kävin hieman läpi vanhoja promootiopuheita. Oli mielenkiintoista huomata, että teitä promoottoreita ja varsinkin tehtäväänne on usein kuvattu metaforien avulla.
Ehkä hauskin kuvaus löytyy molekyylibiologian kautta, jossa promoottori tarkoittaa tekijää, joka saa aikaan proteiinien muodostumisen geenien ohjeiden mukaisesti soluissa. Metaforan tarkoituksena on ollut kuvata, miten promoottorit saavat meidät tuottamaan tiedettä, samoin kuin molekyylibiologian promoottorit saavat soluissa geenit tuottamaan proteiineja. Osuva kuvaus on siinä suhteessa, että erilaiset geenit tarvitsevat erilaisia promoottoreita. Joitakin meistä pitää ohjata lähempää ja vahvemmin, toisia taas etäämpää ja tilaa antaen.

Itselleni liikuntaihmisenä sana promoottori tuo mieleen urheilupromoottorin, jonka toimenkuvana on ottelujen tai kilpailujen järjestäminen, kamppailu toinen toista vastaan. Tämä vertauskuva ei kuitenkaan ole sopiva teitä, hyvät promoottorit, kuvaamaan. Teidän tärkeä tehtävänne on kauttamme viedä eteenpäin yliopiston sivistystehtävää, vaikka todennäköisesti tehtävänne yliopiston sisälläkin ovat muuttuneet yhä moninaisemmiksi.

Ehkä promoottorin tehtävän ydin on sittenkin löydettävissä kasvatuksesta ja sen määritelmistä. Kasvatuksen käsite viittaa tavoitteelliseen toimintaan, jonka tarkoituksena on muuttaa yksilön ominaisuuksia haluttujen päämäärien mukaisesti. J. A. Hollo puhuu kasvamaan saattamisesta. Hän on johtanut kasvatuksen määritelmän sanasta kasvattaa, joka on alun perin tarkoittanut voimien ja taipumusten herättämistä ja kehittämistä. Hollo painottaa kasvavan itsetoimintaa, jota kasvattaja voi suunnata ja tukea.

Määritelmissä minua viehättää puhe yksilön ominaisuuksien muuttamisesta haluttuun suuntaan. Yhtä lailla omalla alallani liikunnan opetuksessa yksi päämäärä on kehittää ja parantaa yksilön liikunnallisia kykyjä, ominaisuuksia. Tämä puolestaan edesauttaa yksilön suuntautumista määrättyyn liikuntamuotoon tai lajiin. Samalla tavalla uskon teidän, arvon promoottorit, toimineen. Olette saattaneet meidät tiedeyhteisön pariin, ohjaten opastaen ja neuvoen, mutta myös omaan toimintaamme luottaen. Kaikkea ei tule saada valmiina, mutta valmiiksi saamiseen tulee saada parhaat eväät.

Nyt on meidän vuoromme jatkaa soihdun kulkua. Toivottavasti kaiken tämän kiireen ja tehokkuuden keskellä meillä on myös aikaa pysähtyä, miettiä, kritisoida ja jopa kyseenalaistaa. Siitä kai tieteessä ja kehityksessä on suureksi osaksi kyse.
Vielä kerran, nyt on aika juhlia, mutta ennen kaikkea on tärkeää ja kunniakasta olla mukana ja edelleen jatkaa akateemista perinnettä, juhlallista promootiota.

Haluan toivottaa teille, arvon promoottorit, vastavihittyjen tohtoreiden ja maistereiden syvimmät ja nöyrimmät kiitokset työstänne.

Kohottakaamme malja promoottoreiden kunniaksi!