Meri, vuoret, jää. Huippuvuorilla kaikki on pelkistettyä ja esillä. Siksi geologit pitävät paikasta: pitkän geologisen historian näkee yhdellä katseella. Myös hiili on ollut helposti havaittavissa. Tämän vuoren rinteillä sijaitsee Pyramiden, hylätty neuvostoaikainen kaivoskylä. 

Louhikon keskellä vastassa on kivettynyt lehti. Näkyvät kasvifossiilit ovat muisto saaren kaukaisesta historiasta. Satojen miljoonien vuosien aikana mantereet ovat muuttuneet ja liikkuneet, ja kun tämä lehti havisi tuulessa, se tapahtui paljon nykyistä etelämpänä. 

Muinaiset metsiköt ovat vuosituhansien saatossa muuttuneet kivihiileksi, ja sen varassa Huippuvuorten nykyaika alkoi. Herra Longyear tuli 1900-luvun alussa Amerikasta ja perusti kaivoksen, sen ympärille syntyi kylä, ja niin sai saarten pääkaupunki nimensä: Longyearbyen. 

Oli aika, jolloin hiilikaivoksia oli useita. Niiden rakenteita ja jäänteitä näkyy saarilla monin paikoin. Toimivien kaivosten määrä on vähentynyt, mutta Huippuvuorilla kaivetaan vielä hiiltä.  

Hiilen varassa elää myös Barentsburg, Huippuvuorten yhä toimiva venäläinen kaivoskaupunki, joka on kuin Neuvostoliiton ulkomuseo. Tavoitteenamme kommunismi, kertoo juliste Leninin patsaan takana. 

Hiili viedään pois. Sen ja muiden fossiilisten polttoaineiden varaan on rakennettu kaikki tässä maailmassa. Lopputulos on kasvihuoneilmiö, jonka seurauksena Huippuvuorten jäätiköt sulavat pieninä puroina kohti merta. 

Ikirouta sulaa sekin. Ennen aina jäinen maaperä pehmenee. Kun se toistuu kautta arktisen alueen, vapautuu ilmakehään aina vain lisää kasvihuonekaasuja. Longyearbyenissä teitä on suljettuna maanvyörymien vuoksi. 

On laajasti ymmärretty, että jäätiköille tapahtuu jotain. Niinpä ne on päästävä näkemään, kun niitä vielä on. Huippuvuorten turismi on nopeassa kasvussa ja tarvitsee työntekijöitä. Heitä tulee Thaimaasta ja Filippiineiltä. 

Koska Huippuvuorten piti olla kaukana kaikesta, sen ikiroudan uumeniin kaivettiin holvi maailman kaikkien viljelykasvien siemeniä varten. Syksyllä 2018 holvia piti korjailla: lämpeneminen oli aiheuttanut vesivahingon. 

Huippuvuorten nykyiset kasvit ovat pieniä ja hauraita. Niiden varassa ei uusia fossiileita synny. Jos lähellä Pohjoisnapaa sijaitsevat saaret alkavat taas vihertää ja pusikoitua, kuten kivihiilikerrosten syntyaikaan, lämpeneminen on tällä planeetalla riistäytynyt kokonaan käsistä. 


Fossiilit ovat Huippuvuorten alku ja loppu

Kuvat ja teksti Markku Heikkilä

11/19

Huippuvuorille perustettiin kaivosyhdyskuntia, kun sieltä haluttiin kaivaa kivihiiltä, fossiilista polttoainetta. Huippuvuorten jäätiköt sulavat ja tulevaisuus muuttuu, koska fossiilisten polttoaineiden käyttö lämmittää ilmastoa. Huippuvuorilla fossiilit ovat kaiken ytimessä, olemisen alku ja loppu.

Markku Heikkilä on Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkö ja taustaltaan toimittaja. Hän vieraili Huippuvuorilla elokuussa 2018 Suomen tiedetoimittajat ry:n opintomatkalla.