Kauppakeskus Revontulessa järjestetty Taidevaihde-hankkeen katutaidetyöpaja toi yhteen paikallisia nuoria, maahanmuuttajia ja Lapin yliopiston taideopiskelijoita. 

Taidetyöpaja kiinnosti ohikulkijoita ollen tervetullutta vaihtoehtoista toimintaa kaupalliseen ympäristöön – vaikka valmiit teokset saivatkin olla esillä vain yhden viikonlopun ajan. 

Rovaniemeläisen Midnight Sun Burlesquen kevätjuhla Bacchus Burlesque toi rockravintola Granden lavalle kiehtovia hahmoja, kuten Foxie Fantasticon pakanallisten mytologioiden insiroiman sarvipään.  

Matalakattoinen kellaribaari täyttyi hurraavasta yleisöstä, kun burleskitaiteilijat vähensivät vaatteitaan tanssin, mimiikan ja huumorin kyllästämissä esityksissään. Tapahtuman kenties yllättävin hahmo oli Le Noir Foxin esittämä syvänmerenkala. 

Jaakko Laitisen, Väärän rahan ja Reindeer Kalashnikovin yhteiskeikka tanssiravintola Valdemarissa on muodostunut jo perinteiseksi osaksi Rovaniemen vappuaattoa. 

Musiikkigenrejen raja-aidat kaatava ilta sai vappukansan iloiseen hurmokseen. 

Rovaniemen Tapiola on Alvar Aallon suunnittelema puistomainen asuinalue Korkalovaaran etelärinteellä. Suomalaisittain poikkeuksellisen yhteisöllisen alueen asukkaat järjestivät loppuvan kesän kunniaksi ja pimenevien iltojen iloksi Tapiolan tulet -nimisen naapurustotapahtuman. 

Tapiolan puisto valaistiin lyhdyin, ja naapurusto nautti yhdessä herkuista ja tulitaiteilijan esityksestä. 

Rovaniemen taiteiden yö järjestetään vuosittain syyskuun alkupuolella Rovaniemi-päivänä, joka on kaupungin kenties vuoden tapahtumarikkain päivä. Tuolloin taide ja kulttuuri voi löytää tiensä yllättäviinkin paikkoihin, kuten autokorjaamolle. 

Taiteiden yössä tanssittiin kansainvälisten markkinoiden väenpaljouden keskellä. 

Kesän korvilla Rovaniemen 1. ja 3. kaupunginosien asukasyhdistykset kera yhteistyökumppaneiden järjestivät uuden Hela-piknik-puistotapahtuman, asukkaiden yhteisöllisyyden ja kaupunkitilan haltuunoton nimessä. 

Hela-piknikin paikaksi valikoitui entisen sairaalan vehreä sisäpiha, jossa esiintyi paikallisia muusikoita, kuten pitkistä jamitteluproge-sessioistaan tunnettu Älärm. 

Sopivien tilojen puute on harmillinen jarru – mutta ei este – Rovaniemen alakulttuurielämän kehityksessä. 

Paikalliset taideaktiivit ottivat illan ajaksi haltuun vanhan, hylätyn makasiinirakennuksen rautatieaseman liepeiltä. 


Aktivismia, yhteisöllisyyttä ja luovaa hulluttelua

Teksti ja kuvat Santeri Happonen

12/2019

Näiden dokumentaaristen valokuvieni kautta haluan nostaa esille Rovaniemen virkeää alakulttuuritarjontaa – siis sellaista hieman hankalasti määriteltävää, pienimuotoista, isojen ja vakiintuneiden kulttuuri-instituutioiden ulkopuolista ruohonjuuritason toimintaa, jota tehdään ennen kaikkea rakkaudesta taiteeseen ja uskosta kulttuurin moni-ilmeisyyteen.

Rovaniemellä kulttuurialan pientoimijoille aiheuttaa haasteita erityisesti esitys- ja toimintatilojen puute. Valistustalon purkamisen jälkeen keskusta-alueelta puuttuu tyystin teknisesti asianmukainen keikkapaikka populaarimusiikille, ja muillekin esittäville taiteille tiloja on niukalti.

Asuntojen ja matkailun ehdoilla tapahtuva rakentaminen ei tilannetta helpota, mutta onneksi kekseliäät kulttuuriaktiivit osaavat hyödyntää sitä, mitä on, viitoittaen taiteelle tien myös yllättäviin paikkoihin, kuten puistoihin, kauppakeskukseen ja hylättyyn makasiinirakennukseen.

Kuvat ovat syntyneet osana verkkaisesti etenevää Lapland SubCult -projektiani, jossa tarkoitukseni on taltioida valokuvin pohjoisen kiinnostavia alakulttuuritapahtumia.

Lisää tapahtumakuvia vuorovaikutteisena esityksenä: www.laplandsubcult.com

Santeri Happonen on taiteen maisteri ja valokuvaaja, joka aina silloin tällöin lipsahtaa myös mediataiteen ja kokeellisen käyttöliittymäsuunnittelun pariin. Happosta inspiroi kuvaamaan tapahtumien ohimenevyys ja toisaalta menneiden hetkien toistaminen mediateknologian avulla paitsi yksittäisinä valokuvina, myös kuvasekvensseinä ja joskus videona.