Mimesiksen jäljillä, osa 1: Sunna Kitti
Toteutus ja juontaja: Johan-Eerik Kukko
Mimesis tarkoittaa jäljittelyä. Platonin ja Aristoteleen mukaan taideteos on aina luonnon imitointia ja näin ollen jäljittelyä. Käsite on vuosikymmenien saatossa saanut eri merkityksiä ja se on kohonnut yhdeksi taiteen keskeisimmistä käsitteitä. Tässä podcastissa tutkija ja tiedeviestijä Johan-Eerik Kukko on Mimesiksen jäljillä.
”Jokainen taideteos – oli se sitten elokuva, kirja, musiikkikappale, maalaus, veistos, sarjakuva – kätkee sisäänsä lukemattomia työtunteja. Monet näkevät valmiin lopputuloksen, mutta millaisia prosesseja taiteen tekemiseen liittyy. Taide kun ei koskaan synny tyhjiössä vaan vaatii tekijänsä.
Tässä podcastissa haastattelen erialojen taiteilijoita taiteen tekemisestä ja keskiössä on erityisesti luova työskentely. Mistä syntyy inspiraatio, millaisia työvälineitä käytetään, millaisia työvaiheita tekoprosessiin liittyy? Tavoitteenani on yrittää päästä pintaa syvemmälle ja kohdata taiteen syvin olemus.”
Ensimmäisessä jaksossa haastateltavana on Sunna Kitti, joka on Inarista kotoisin oleva sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja graafikko. Hän on julkaissut netissä muun muassa Planet Basic-sarjakuvaa, ja hänen Saamenmaata sadan vuoden kuluttua käsittelevä 2118-näyttelynsä on ollut esillä niin Márkomeannu-festivaaleilla Norjassa kuin Oulun kaupunginkirjastossa.
Kuva: Sunna Kitti