landing-image

Lapin taiteilijaseura on lappilaisen nykytaiteen airut

Teksti Maria Paldanius
Kuva Santeri Happonen
Kuvan videoinstallaatio Kåre A. Grundvåg & Trond Ansten, Young Arctic Artists, 2016

11/2019

Rovaniemellä kotipaikkaansa pitävällä Lapin taiteilijaseuralla on monta pensseliä purkissa ja väriä paletissa. Seura ylläpitää kolmea kivijalkagalleriaa, verkkogalleriaa ja taidelainaamoa, järjestää yhteisnäyttelyjä, osallistuu tapahtumiin sekä tuottaa taidepajoja ja yleisötilaisuuksia.

Lappilaisten ammattitaiteilijoiden etujärjestön virkaa toimittava Lapin taiteilijaseura tekee aktiivisesti töitä maakunnan taiteilijoiden toimintaedellytysten edistämiseksi.

– Galleria, näyttely- ja taidelainaamotoiminnan lisäksi tuemme lappilaista kuvataidetta ja kulttuuria osallistumalla myös erilaisiin taide- ja kulttuuritapahtumiin sekä tuottamalla yleisötilaisuuksia ja taidetyöpajoja, kertoo yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Maria Huhmarniemi.

Monien kehittämishankkeiden vastuullisena johtajana vaikuttava Huhmarniemi korostaa yhdistyksen ulospäin suuntautuvaa otetta: vaikka toiminta on kohdennettu erityisesti yhdistyksen omille jäsenille, joista monet ovat joko Lapin yliopiston henkilökuntaa tai ammattitaiteilijan taustan omaavia opiskelijoita, on toiminnan jatkuvuuden kannalta yhtä tärkeää palvella myös asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.

– Pohdimme jatkuvasti seuran kehitystä tunnustelemalla sekä jäsenistömme toiveita että taidemaailman suunnasta tulevia linjauksia. Lapin taiteilijaseura on ainoa kuvataidealan ammattilaisten järjestö Lapissa ja siksi on tärkeää, että seura pysyy toimintakykykyisenä.

 

Taiteilijavetoista talkoilua

Lapin taiteilijaseuralle kuuluva galleriakattaus asettuu melko kompaktiin pähkinänkuoreen. Kattauksen rungon muodostavat Rovaniemen keskustan kupeessa sijaitseva Galleria-taidelainaamo Napa, sen alakerrassa sijaitseva Studio Mustanapa sekä Metsähallituksen luontokeskuksessa Äkäslompolossa toimiva Galleria Kellokas, jonka sijainti mahdollistaa ”tavanomaisesta poikkeavan yleisön.” Lisämaustetta galleria-arsenaaliin tuovat myös kuukauden taiteilijan näyttelyt Kulttuuritalo Korundissa.

– Yhteistä gallerioille on se, että lähtökohtaisesti niissä järjestetään vain ammattitaiteen näyttelyjä, jotka joko tuotetaan itse tai valitaan näyttelyhakemusten perusteella. Kellokkaan näyttelyt valitaan kuitenkin ehkä hieman rennommin kuin Napaan tai Mustanapaan.

Napan ja Mustanapan liittouma edustaa yhdistyksen perinteisintä galleriatoimintaa. Studio Mustanapa tarjoaa hyvät valmiudet videoinstallaatioiden ja mediateosten esittämiseen ja Napassa järjestetään usein kuvataiteen yksityis- ja ryhmänäyttelyitä. Mutta ei mitään perinteistä ilman jotain vähemmän perinteistä:

– Yliopiston opettajien, kuvanveistäjä Tom Engblomin ja kuvataiteilija Esa Meltauksen suunnittelemilla vinoilla seinillään ja puulautaseinällään Galleria Napa kyllä vähän rikkoo valkoisen kuution konventiota, Huhmarniemi naurahtaa.

Perinteitä yhtäältä kunnioittavan ja toisaalta rikkovan gallerian olemassaolon taustalla on siis aimo määrin yhteis- ja talkootyötä, jonka perustalle Napan eksistenssi tänäkin päivänä rakentuu.

– Napa on sananmukaisesti taiteilijavetoinen galleria. Sen ylläpito edellyttää talkootyötä ja esimerkiksi remppatalkoita järjestetään säännöllisesti.

Taikabox_3.jpg

Tanja Råman & John Collingswood: TaikaBox, 2017.
Kuva: Pilvi Keto-LeBlanc

 

Kullanarvoista yhteistyötä

Lapin taiteilijaseura taipuu niin moneen, että herää kysymys: miten ihmeessä? Ja mistä rahoitus siihen kaikkeen saadaan? Huhmarniemen mukaan toiminnan selkärankana on laaja-alainen verkostoituneisuus ja sen mukanaan tuoma monialainen yhteistyö.

– Monet projektit hoidetaan siten, että niihin haetaan apuraha, johon sisältyy hanketta vetävän tuottajan tai kuraattorin palkkio. Oma roolinsa on myös toiminta-avustuksilla, näyttelyvuokrilla ja teosmyynnin provisioilla, vaikkakaan seura ei voi pyöriä vain niiden varassa. Siksi myös projektiperusteisia avustuksia tarvitaan.

Ensimmäistä kertaa vuosiin seura on pystynyt palkkaamaan myös yhden kokoaikaisen työntekijän, jonka avuksi saatiin työllistämistuella myös toinen osa-aikainen galleristi. Se on ollut kullanarvoista. Samaa voi sanoa myös yhteistyöstä Lapin yliopiston kanssa. Lapin taiteilijaseura on Lapin yliopiston hankekumppani ja takana on monia yhteisiä EU-hankkeita.

– Yksi tuoreimmista hankkeista on Taideperustaisia matkailupalveluja Lappiin -hanke, mikä liittyy osaltaan seuran tavoitteeseen kehittää taiteen välittäjätoimintaa myös matkailun suuntaan. Pyrimme tuomaan Lapin nykytaidetta tunnetuksi paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti, Huhmarniemi summaa.

Lapin taiteilijaseuran kotisivut